Hoe herken je je huidtype? (En vind de ideale routine!)

je huidtype kennen

Vooraleer je een verzorgingsroutine aanneemt, is het belangrijk om je huid te kennen, wat haar kenmerken zijn, welke producten er goed voor zijn, welke gewoontes je moet vermijden... We zullen je begeleiden om je te helpen bij het bepalen van de beste verzorgings- en beautyprocedures die je kan toepassen in functie van je huidtype.

1. Leer je huidtype kennen

ken je huidtype
Het is niet altijd gemakkelijk om je huid en zijn verschillende reacties te begrijpen. Maar als je je huidtype, de aard en de conditie ervan kent, kan je je beautyroutine en je dagelijkse gewoontes aanpassen om een huid te krijgen die jou bevalt en die zo comfortabel mogelijk is. Het is belangrijk om te weten dat de huid een geheel eigen karakter heeft. Niet helemaal tevreden zijn met het uiterlijk van je huid en je er ongemakkelijk bij voelen komt vaak voor.

Het is echter niet mogelijk om het huidtype letterlijk te veranderen, omdat het vaak afhankelijk is van verschillende interne factoren zoals genetica, gezondheid of hormonen. Je kan wel het uiterlijk verbeteren door goede gewoontes en een verzorging te gebruiken die is aangepast aan de kenmerken van het huidtype in kwestie. Om dit te doen, begin je met het bepalen van je huidtype. Doe de onderstaande test om na te gaan of je huid normaal, droog, vettig of gecombineerd is. Je kan dan ons beste advies inwinnen over hoe je je huidtype optimaal kan verzorgen.

2. Doe de test

test huidtype
De test met papier is een zeer eenvoudige en effectieve manier om je huidtype te bepalen. Volg gewoon deze paar stappen:
 • Om ervoor te zorgen dat deze test betrouwbaar is, moet je ervoor zorgen dat je gezicht niet juist hebt gereinigd.
 • Neem een vel tissuepapier of een papieren zakdoekje.
 • Leg het papier op je gezicht zodat het volledig bedekt is (voorhoofd, neus, kin, wangen).
 • Zorg ervoor dat het papier goed in contact is met je gezicht, aarzel niet om het op de meer holle delen van het gezicht te drukken.
 • Wacht een paar seconden (30 seconden is genoeg).
 • Haal het papier van je gezicht.

Als het papier intact is, is je huid droog of normaal. Als er sporen van olie zichtbaar zijn op de gebieden van het voorhoofd, de neus (T-zone), is je huid gemengd. Als er ook olie op de wangen zit, heb je een vette huid.

3. Normale huid

normale huid
Je huid is normaal als...
 • Ze niet onderhevig is aan overtollig talg
 • Er geen sprake is van een bijzondere onregelmatigheid
 • De huid niet trekt, het is comfortabel
 • Het geen droogtezone heeft
 • Je huidtextuur regelmatig is
 • Je poriën nauwelijks zichtbaar zijn

Wie droomt er niet van een normale huid? Dit huidtype is door velen benijd omdat het niet onderhevig is aan overtollig talg of droogte en de huidtextuur regelmatig is. Dit is genoeg om 's morgens, voor de spiegel, een bepaalde hoeveelheid gedoe te vermijden.

De normale huid heeft echter - net als alle andere huidtypes - haar dagelijkse verzorging nodig om haar uiterlijk te perfectioneren, haar glans te onthullen en de tekenen van veroudering te voorkomen.
serum-alle-huidtypes
Voor al je zorgingsroutines, ongeacht je huidtype, raden wij jou onze Reset Nacht Serum aan. Het geeft je een nieuw huideffect en fijne lijntjes worden zichtbaar gladstreken. De Immortelle Precious Crème is ideaal als dagcrème voor de normale huid, het versterkt de natuurlijke vernieuwingskracht van de huid en helpt de eerste tekenen van veroudering tegen te gaan. Voor de nacht is de Shea lichte Comfort Crème perfect: 's morgens zal je huid soepel en zacht zijn.

Verzorg je huid van binnenuit door elke dag aan hydratatie te denken! Drink 6 tot 9 glazen water per dag. Kies ook voor een voeding dat rijk is aan water en antioxidanten, met voedingsmiddelen zoals broccoli, peper, tomaat, wortel of avocado.

Maak mooie salades met verse en kleurrijke rauwkost! En vergeet het fruit niet: frambozen, aardbeien, granaatappels, zwarte bessen... Een ware verwennerij!

Wishlist Normale Huid

Ontdek al onze verzorgingsproducten voor normale huid

4. Droge huid

droge huid
Je huid is droog als...
 • Het droge zones heeft 
 • De huid dagelijks trekt, het voelt ongemakkelijk
 • Het ruw aanvoelt
 • het duidelijk je uitdrukkingslijnen markeert
 • je huidtextuur regelmatig is
 • je poriën gespannen zijn en niet zichtbaar

Verschillende factoren kunnen verantwoordelijk zijn voor een droge huid, zoals zon, koude, droge lucht, te agressieve producten die in contact komen met je gezicht of interne oorzaken zoals een voedingstekort. Het hebben van een droge huid is echter geen ramp: het aanbrengen van hydraterende en voedende verzorging kan helpen om terugkerende droogte van de huid te voorkomen. Kies een dagcrème die zorgt voor intense hydratatie en comfort, zoals onze Aqua Réotier Ultra Hydraterende Crème.
creme-droge-huid
Deze laatste zal dienen als een "anti-dorst" behandeling en de natuurlijke hydratatie van de huid verbeteren.  Kies voor de avond voor onze Shea Ultrarijke Comfort Crème. Het is een echt voedingsconcentraat om te voldoen aan de behoeften van een droge tot zeer droge huid en om strakheid te voorkomen. Om je gezicht te wassen, kies je best voor reinigingsproducten die zacht zijn voor de huid en pH-neutraal zijn.

Wat je levensstijl betreft, drink water! Dezelfde aanbeveling als voor de normale huid, zo niet meer. Je huid moet van binnenuit goed gehydrateerd worden. Het is ook interessant om je voeding te verrijken met essentiële onverzadigde vetzuren met voedingsmiddelen zoals vette vis (zalm, sardine, makreel).

Zink en vitamine B5 en E staan ook bekend om hun voordelen voor het uiterlijk van de huid. Je vindt ze in oesters (zink), sesamzaad, granen, groene groenten (vitamine B5) of hazelnootolie (vitamine E).

Wishlist Droge Huid

Ontdek al onze verzorgingsproducten voor droge huid

5. Vette huid

vette-huid
Je huid is vettig als...
 • Ze overtollig talg heeft
 • De huid glanzend, glimmend en oncomfortabel is
 • De glans gelokaliseerd is op het voorhoofd, de neus, de kin en de wangen.
 • Je poriën verwijd zijn en zeer zichtbaar.
 • Je huidtextuur onregelmatig is (onvolkomenheden...)
 • De huid de neiging heeft om mee-eters te krijgen

Een vette huid kan ingewikkeld zijn om het glimmende uiterlijk te beheren en de onregelmatigheden die ze veroorzaakt te verhelpen (puistjes, verwijde poriën, onvolkomenheden) Het kan relatief ongemakkelijk zijn voor de betreffende personen. Een vette huid is meestal erfelijk en hormonaal van aard, daarom is het moeilijk om de talgafscheiding onder controle te houden...
verzorging-vette-huid
De fout die je moet vermijden is om je huid te "strippen" met schurende producten en haar niet te hydrateren, in de hoop dat ze minder talg zal produceren en minder onvolkomenheden zal vertonen.

Integendeel, dit zal het tegenovergestelde effect hebben, het zal meer talg produceren om zichzelf te beschermen tegen agressies. Kies daarom voor zachte reinigingsmiddelen die de huid respecteren. Je kan één keer per week een Zuiverend Gezichtsmasker aanbrengen om de huid te zuiveren en zachtjes te exfoliëren.

Gebruik onze Pivione Pure Matterende Vloeistof als een dagverzorgingsproduct om je huid te hydrateren met behoud van een langdurige, matte finish.
vette-huid-lifestyle
Er zijn veel goede stappen die je kan toepassen op een dagelijkse basis als je een vette huid hebt. Drink voldoende water (dit geldt voor alle huidtypen) en eet een gezonde, evenwichtige voeding. Suiker en overtollig vet moeten worden vermeden.

Kies in plaats daarvan voedsel dat rijk is aan omega-3 zoals zalm, tonijn, noten, eieren en avocado. Vitaminen A (wortelsap, zoete aardappelsap, spinazie), C (guave, zwarte bes, verse peterselie) en E zijn ook gunstig voor de vette huid.

Je kan je huid ook laten reinigen door een professional (dermatoloog, schoonheidsspecialist) om onzuiverheden te verwijderen die de poriën verstoppen en mee-eters beperken.

Wishlist Vette Huid

Ontdek al onze verzorgingen voor een vette huid

6. Gecombineerde huid

gecombineerde-huid
Jouw huid is gecombineerd als...
 • De huid overtollig talg heeft
 • Het glanzend, helder en oncomfortabel is
 • De glans gelokaliseerd is op de T-zone (voorhoofd, neus, kin)
 • Je wangen niet geneigd zijn om te glimmen
 • Je poriën relatief groot en zichtbaar zijn
 • Je wat onregelmatigheden hebt (mee-eters, onvolkomenheden...)

Verdunde poriën en glans op de T-zone, drogere wangen: een gecombineerde huid is niet altijd gemakkelijk te begrijpen als het gaat om huidverzorging. Net als bij de vette huid is het niet mogelijk om de talgproductie, die afhankelijk is van interne factoren, volledig onder controle te houden.
verzorging-gecombineerde-huid
Om je gecombineerde huid overdag te verzorgen, breng je het best onze Pivoine Perfectionerende Crème aan. Het zal helpen de huid te verfraaien en het zacht, glad en fluweelachtig achter te laten, omdat het de poriën, fijne lijntjes en andere onvolkomenheden vermindert.

Kies 's avonds voor een geltextuur met onze Aqua Réotier Ultra Hydraterende Gel, om je gecombineerde huid te hydrateren zonder een vettig effect.

Als aanvullende behandeling, aarzel niet om te scrubben zodat je eventuele onzuiverheden die je poriën kunnen verstoppen kan verwijderen, onze Scrub Stralend Gezicht zal hier perfect voor zijn.
verzorgingen-gecombineerde-huid
De kleine extra aanvullingen zijn hetzelfde als voor de vette huid! Een goede dagelijkse hydratatie, een evenwichtige voeding rijk aan vitamine A, C en E en aan omega-3...

Zorg voor je lichaam van binnenuit. Als je wangen de neiging hebben om aan te spannen, aarzel dan niet om een rijkere crème op het gebied aan te brengen om dit ongemak te verlichten.

Let op je huid, en pas je verzorgingsroutine daarop aan!

Wishlist Gecombineerde Huid

Ontdek al onze verzorgingen voor een gecombineerde huid

7. De conditie & trend van je huid

de conditie van de huid
In tegenstelling tot het huidtype is de conditie van je huid niet onomkeerbaar. Het is een min of meer tijdelijke tendens die kenmerkend is voor je epidermis. Zo kan je huid gedehydrateerd, gevoelig, rijp zijn...

Een paar goede gewoontes en gerichte behandelingen kunnen deze kleine ergernissen van je huid zichtbaar verbeteren. De vergelijking die je huid bepaalt is niet zo eenvoudig!

De huid kan bijvoorbeeld zowel vet als gedehydrateerd zijn, wat een speciale verzorging vereist...
gedehydrateerde-huid

Heb je een gedehydrateerde huid?

Een gedehydrateerde huid is oncomfortabel en kan een plaatselijke droogte veroorzaken. De huid is doffer en suf, en de huid is erg ruw. Ons advies? Verdubbel de hydratatie.

Aarzel niet om een ultra hydraterende crème aan te brengen op de probleemzones om een intense "kuur" te geven en je huid op te peppen.
gevoelige-huid

Heb je een gevoelige huid?

De gevoelige huid lijkt regelmatig geïrriteerd, vertoont min of meer plaatselijke roodheid en is oncomfortabel door de mogelijke benauwdheid, jeuk en verbranding.

Ons advies? Zachtheid. Gebruik altijd zeer zachte reinigingsmiddelen en rijke, kalmerende, geurvrije crèmes. Probeer ook na elk contact met leidingwater thermaal water op je gezicht te spuiten, want leidingwater bevat kalkaanslag die de huid kan irriteren.
rijpe huid

Heb je een rijpe huid?

Met het verstrijken van de tijd en de jaren wordt de huid ouder. Het is een heel natuurlijk proces. De huid wordt slapper, minder elastisch en heeft de neiging om makkelijker door te zakken. Dit wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen, vermoeidheid, UV-stralen. 

Ons advies? Bescherm jezelf tegen de zon! Breng een crème met SPF aan op je gezicht en hals, zelfs in de winter, om versnelde huidveroudering te voorkomen. Dit geldt voor alle huidtypen en alle huidaandoeningen! Een goede hydratatie zal je huid ook helpen om meer voller te worden.