Koppel op de tractor

Philippe en Magalie Mary

Verbena-producenten, Provence, Frankrijk.

Het koppel producenten achter onze biologische verbena

Vanaf hun eerste ontmoeting op het weelderige eiland Reunion tot de aankoop van een boerderij in de heuvels van de Provence, hebben Philippe en Magalie Mary een rijk historisch leven geleid. Hun gedeelde passie voor duurzame landbouw en Provençaalse kruiden bracht het koppel ertoe om hun eigen gewas te produceren: dat van verbena. Zo ontdekten ze deze citroengeurende plant en werden ze producenten voor L'OCCITANE. Ze leveren organisch bloemenwater voor onze collectie verfrissende verbena-parfums en huidverzorging.

EEN GEDEELDE DROOM

Verbena oogst
Met een achtergrond in landbouwmanagement en -engineering droomde het echtpaar er al op jonge leeftijd van om een boerderij te beginnen. Toen ze het eiland Reunion verlieten voor het vasteland van Frankrijk, gingen ze op zoek naar land en een gebouw dat hen in staat zou stellen om een gastenverblijf te runnen. 

"We waren actief op zoek naar een plek om ons te vestigen in de Provence, waar ik was opgegroeid", legt Philippe uit.

In 1998 vonden ze de ideale woning. De "Bâtisse du Catalan" was in die tijd een ruïne in Jouques, vlakbij Aix-en-Provence. Na een jaar lang werken- en met de hulp van de familie - brachten ze het land en het gebouw weer tot leven.

DE TEELT VAN GENEESKRACHTIGE EN AROMATISCHE KRUIDEN

Verbena distilleren
Nadat ze zich in hun nieuwe huis hadden gevestigd, begon het echtpaar met de bouw van hun bedrijf, het bewerken van het land en het verbouwen van aromatische kruiden uit de Provence. Kort daarna sloten ze zich aan bij een lokale coöperatie, die geneeskrachtige kruiden (tijm, rozemarijn en bonenkruid) produceert met het oog op de traceerbaarheid. Het land bleek nog specialer te zijn dan ze zich hadden voorgesteld.

"Het lokale microklimaat laat ons toe om fijne lavendel te planten onder 600 meter, wat uitzonderlijk is", legt het koppel uit.

Na het werken met lokale distilleerders, heeft het koppel uiteindelijk aan Philippe Soguel, directeur van de Distilleerderij Bleu Provence, gevraagd om hun lavendel en tijm te destilleren. Hij was onder de indruk van het belang dat ze hechten aan duurzame landbouw en vroeg hen om andere planten aan hun assortiment toe te voegen, zoals bourbongeranium, waarvan het aroma lijkt op dat van een roos.

EEN PASSIE VOOR BIOLOGISCHE LANDBOUWMETHODEN

verbena oogst
De directeur van de distilleerderij, Philippe Soguel, stond te popelen om met het koppel samen te werken vanwege de gepassioneerde manier waarop zij voor hun land zorgden. Vanaf het allereerste begin gebruikten ze biologische methoden om hun kruiden te kweken en ze hebben slechtséén keer moeten afwijken van de natuurlijke manier. "We hebben een keer een pesticide gespoten en toen we het rampzalige resultaat zagen op de biodiversiteit van onze velden, hebben we besloten het nooit meer te doen", legt Philippe uit.

"Onkruid wordt met de hand getrokken en we gebruiken alleen meststoffen die gemaakt zijn van organische ingrediënten om de bodem te verrijken", voegt hij eraan toe. Hoewel ze geen commerciële reden hebben om een biologische certificering aan te vragen, kregen ze in 2008 het bio-label toegekend. "We gebruiken niet eens de chemicaliën die zijn toegestaan in de biologische landbouw." Volgens Magalie, "Dus het is uiteindelijk nog meer organisch dan organisch". 

DE SAMENWERKING MET L'OCCITANE

Verbena-velden
Vier jaar na hun eerste ontmoeting met Philippe Soguel bracht de distilleerder het koppel in contact met L'OCCITANE en vroeg hen of ze geïnteresseerd waren in het planten van verbena. Philippe Soguel werkt al jaren samen met L'OCCITANE, hun relatie is gebaseerd op vertrouwen en transparantie. Het echtpaar was blij met deze kans en enthousiast over de mogelijkheid om niet alleen iets nieuws maar ook een kwaliteitsingrediënt te kweken. Magalie legt uit dat ze vond dat "onze persoonlijkheden en waarden bij elkaar zouden passen", en dat het "niet alleen een zakelijke onderneming was maar ook een menselijk avontuur tussen ons en de L'OCCITANE-teams".

"We ontdekken graag nieuwe gewassen en zo is ons project om ons te specialiseren in verbena geboren", legt Magalie uit. In het kader van deze nieuwe relatie bood L'OCCITANE zijn steun aan met een toegewijd team dat het koppel kwam helpen bij hun eerste beplanting.

VERBENA GEDURENDE HET HELE JAAR

verbena oogst
Elk jaar in mei herplanten onze producenten hun velden met Verbena omdat dit delicate gewas de strenge winters niet kan overleven. Ze geven de nieuwe kiemplanten zorgvuldig water en voeden ze tijdens het groeiseizoen drie keer met organische meststoffen. Verbena wordt twee keer per jaar geoogst, een keer in augustus, wanneer de zon op zijn heetst is, en opnieuw eind oktober, wanneer de koelte van de winter op de velden begint door te dringen.

"We wilden een lokaal gewas produceren dat aangepast was aan ons klimaat en ons land", zegt Magalie, die haar liefde uitdrukt voor de unieke geur en de levendige groene kleur van de verbena die door hun landschap heen loopt.

EEN NIEUWE FAMILIETRADITIE

Verbena velden
Ondanks hun succes is het echtpaar erg blij om een kleine, duurzame boerderij te runnen. Ze kunnen zich concentreren op de kwaliteit van hun gewassen en hun velden verzorgen zoals het hoort, door het onkruid met de hand te wieden. Omdat ze elk jaar hun verbena herplanten, kunnen ze de grootte van hun velden aanpassen om aan de vraag te voldoen - in 2018 hebben ze één hectare geplant.

De traditie gaat hand in hand met een constante zoektocht naar vernieuwing door dit landbouwpaar. "We proberen ons aan te passen omdat we graag nieuwe dingen proberen", leggen ze uit. Hun inzet voor het verbeteren van de bodemkwaliteit en het bevorderen van de biodiversiteit door middel van onderzoek, experimenten en observatie is wat hun verbena zo bijzonder maakt.

ONZE PRODUCTEN GEÏNSPIREERD DOOR VERBENA

Maak kennis met onze producenten

Onze ingrediënten - en dus onze producenten - zijn de ziel van L'OCCITANE. Zonder hun harde werk, toewijding en vaardigheden zou het voor ons onmogelijk zijn om zulke unieke en authentieke producten te maken.

Dialoog, respect en transparantie staan centraal in onze relatie met onze producenten en sommige van onze partnerschappen duren al meer dan 30 jaar!

Ontdek hun inspirerende & spannende verhalen. 
ONTDEKKEN
Verbena collectie

Onze Verbena collectie

Onze Verbena-collectie is perfect voor liefhebbers van frisse en sprankelende geuren. Vloeibare en vaste zepen, bodymelk, eau de parfum, douchegel... Je vindt vast en zeker wat je zoekt!

ONTDEKKEN
Verbena ingrediënt

VERBENA: het frisse ingrediënt

De heerlijke frisheid van dit ingrediënt is een ode aan de zonnige dagen van de Provence. Het is in de Drôme Provençale dat het bloemenwater en de olieachtige maceraten waaruit deze collectie bestaat, met respect voor de natuur worden geproduceerd.

ONTDEKKEN