producteur-immortelle

Ontmoet Stephan Francisci

Producent van essentiële immortelle olie Prunelli di fiumorbo, Corsica, Frankrijk

DE MAGIE VAN IMMORTELLE: DE MAN ACHTER DE BLOEM

Een mooie samenwerking

Dit is Stephan Francisci, een Corsicaanse producent en distilleerder die al meer dan 15 jaar met ons samenwerkt. Hij was de eerste die deze immortelle-bloem kweekte, die daarvoor alleen in het wild groeide. In 2004 lanceerden wij samen met hem ons grootschalige biologische immortelle-aanplantprogramma, waardoor hij de benodigde apparatuur kon aanschaffen om zijn bedrijf te starten. Sindsdien is onze samenwerking steeds hechter geworden.

Laten we je vertellen hoe hij immortelle kweekt, die zijn zonovergoten Corsicaanse velden bedekt met geel: door gebruik te maken van milieuvriendelijke landbouwmethoden die de omstandigheden reproduceren die gewoonlijk in de natuur voorkomen.

Stephan Francisci - Producent van immortelle

HET VERHAAL VAN STEPHAN

immortelle bloem
 Stephan woont in zijn geboortegebied Prunelli-di-Fiumorbo op Corsica. Hij bewerkt de grond op zijn boerderij, Domaine Amuredda en besteedt veel van zijn tijd en moeite aan het cultiveren van een inheemse variëteit van immortelle. Als kind droomde hij er al van de grond te bewerken: 

"Ik ben op Corsica geboren en heb er altijd van gedroomd de grond te bewerken. Ik kwam in het Zuiden van Corsica aan toen ik 8 was en ben er nooit meer weggegaan. Omdat ik niet uit een landbouwfamilie kom, had ik geen grond en ik heb er 20 jaar over gedaan om mijn droom te verwezenlijken. Eerst heb ik een bouwkavel gekocht met de bedoeling er een huis te laten bouwen, maar in plaats daarvan heb ik er een boerderij opgezet!
immortelle bloem
Deze kleine, gele bloempjes hebben krachtige antioxiderende en verjongende eigenschappen. In 2014 haalde Stephan zijn eerste oogst met de hand binnen, omdat hij in die tijd geen machines had. Nu kweekt, oogst en distilleert hij immortelle-bloemen zorgvuldig en duurzaam, waardoor hij de 100% organische essentiële olie van immortelle kan leveren die wordt gebruikt in het assortiment verzorgingsproducten van L'Occitane. Dit zegt hij er zelf van:
 
Ik beheers nu zelf het hele proces, van de kweek tot het distilleren. Voordat ik met l'Occitane ging samenwerken, wist ik niets van de extractie van essentiële olie en dat heeft mijn leven veranderd. 
 

ALTIJD DICHT BIJ DE NATUUR

immortelle bloem
Het proces is nog steeds zo natuurlijk mogelijk,
 
“Ik kweek de immortelle-bloemen met behulp van in het wild geboren planten: we proberen de natuurlijke omstandigheden en omgeving van de Corsicaanse maquis te reproduceren. Wij gebruiken geen genetische manipulatie of de selectieve methode die in de intensieve landbouw wordt gebruikt. We werken met wilde, niet gekloonde zaden. Daardoor benadert de kwaliteit van onze olie zo dicht mogelijk de kwaliteit die je in de natuur zou krijgen ", legt Stephan uit.

Met deze methode variëren de hoeveelheden van kweek tot kweek. Alle planten zijn anders. Stephan produceert dan ook minder, maar legt uit dat zijn kwaliteit altijd uitzonderlijk is.

MILIEUVRIENDELIJKE LANDBOUW

immortelle
Stephan vertelt ons dat hij het gebruik van meststoffen, pesticiden of water tijdens de kweek vermijdt om de natuurlijke omstandigheden te reproduceren. Hij legt uit dat dat het geheim is van een sterkere bloem.
 
"Onze essentiële olie is bijzonder hoogwaardig en ik werk elke dag hard om de best mogelijke kwaliteit te bereiken", zegt Stephan.

Dankzij deze milieuvriendelijke kweekmethoden zijn onze producten 100% biologisch en wordt hun bron, immortelle, duurzaam gekweekt.
 
 

DES HUILES ESSENTIELLES DE PREMIÈRE QUALITÉ

essentiële immortelle olie
We ontwikkelen natuurlijke producten door middel van biologische landbouw, traceerbaarheidsmethoden en samenwerking met lokale producenten. Stephan is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de productie van de exclusieve essentiële olie van immortelle die deel uitmaakt van onze Immortelle Divine Crème Grand Cru Limited Edition. Hij kweekt een perceel immortelle onder zeer specifieke omstandigheden, met bomen die boven de bloemen groeien om het gevarieerde ecosysteem na te bootsen waaraan ze in de natuur gewend zijn. Hij oogst en distilleert deze bloem tijdens de zomerzonnewende, binnen twee uur. Stephan praat hier zelf het beste over:
"Wat deze essentiële olie zo kostbaar en uniek maakt, is onze Corsicaanse bodem. Als een plant past bij de grond waarop hij groeit, geeft hij het beste van zichzelf."

MILIEUVRIENDELIJKE KWEEK

immortelle bloem
Onze milieuvriendelijke kweekmethoden stellen ons in staat om door te gaan met het kweken en oogsten van de wonderbaarlijke immortelle, om te profiteren van de verjongende eigenschappen ervan zonder de hoeveelheden en de biodiversiteit van de wilde plant te schaden. Ze zijn ook essentieel voor het behoud van de natuurlijke habitat van de bloem.

De menselijke schaal van de lokale netwerken van L'OCCITANE zorgen ervoor dat de producenten geheel autonoom zijn, terwijl de volledige traceerbaarheid van onze verzorgingsproducten, van het zaad tot jouw huid, gewaarborgd is.
immortelle bloem

Kweken voor morgen

De duurzame landbouwmethodes zijn niet alleen goed voor de rijke Corsicaanse flora, maar ook voor de boerenfamilies die in de geurende immortelle-velden werken. Deze landbouwers zijn eigenaar van hun grond en hun productiemiddelen. Ze houden zielsveel van hun beroep en willen hun grond duurzaam en onafhankelijk bebouwen. Ze richten zich op de toekomst en willen hun kennis, hun competenties en hun grond aan de volgende generatie doorgeven. Zoals Stephan zegt:
"Het heeft lang geduurd voordat ik van de landbouw kon leven. Je moet er altijd geld blijven instoppen en blijven investeren om te overleven. Maar nu heb ik geen ander werk meer nodig - we zijn gelukkig zo en ik heb mijn droom verwezenlijkt."

NAAR DIVERSIFICATIE

immortelle olie

Door de jaren heen heeft Stephan's boerderij zich ontwikkeld en gediversifieerd. De kweek van immortelle blijft de belangrijkste activiteit, maar Stephan kweekt nu ook 13 andere geurende planten. Sommige hiervan zijn inheems op Corsica, andere heeft hij geïntroduceerd, zoals lavendel, dat van verder komt.

lavendel

Marina, Stephan's echtgenote, gebruikt een aantal van deze planten om natuurlijke verzorgingsproducten te maken die ze in de winkel op de boerderij verkoopt. Stephan en Marina ontvangen ook elk jaar bezoekers op Domaine Amuredda – ze presenteren hun distillatiemethodes en leggen de positieve effecten van aromatherapie aan hun gasten uit.

WISTJE DIT AL?

immortelle bloem

Immortelle, een magische bloem

Essentiële olie van immortelle wordt ook wel essentiële olie van Helichrysum genoemd, naar zijn Latijnse naam Helicrysum die 'gouden zon' betekent, en daar lijken de prachtige gouden bloemetjes inderdaad op. Essentiële olie van immortelle kwam lang niet in onze farmacopee voor en was in de Oudheid en de Middeleeuwen bekend om zijn geneeskracht tegen vele kwalen zoals zijn werking tegen blauwe plekken of kleine bloeduitstortingen. Dit kostbare goud is nu goed bekend in aromatherapie en draagt bij tot de oplossing van een bepaald aantal kleine schoonheidsproblemen. Als essentielle olie wordt het gebruikt tegen ontstekingen en bevordert de bloedsomloop. Buiten zijn ontstekingsremmende eigenschappen en werking tegen blauwe plekken, hebben wij in onze laboratoria zijn uitzonderlijke werking tegen verouderingsverschijnselen en antioxiderende eigenschappen aangetoond
 
immortelle
In 2001 hebben wij een 1e patent aangevraagd op zijn werking in de cosmetica. Bij L'Occitane gebruiken wij de biologische versie ervan in onze anti-verouderingsproducten om zijn bewezen doeltreffendheid tegen rimpels! Deze essentiële olie stimuleert de collageenproductie, waardoor de stevigheid van de huid wordt verbeterd en de celvernieuwing wordt bevorderd, met name door middel van massage. Een paar druppels verdund in onze zintuiglijke formules is genoeg!

Let echter op bij gebruik van in de handel verkrijgbare essentiële oliën. Bij het gebruik ervan moet je een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Puur gebruik wordt niet aanbevolen voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en bij blootstelling aan de zon.

Onze producten op basis van immortelle-bloemen

Maak kennis met onze Immortelle producenten in Corsica

producenten-immortelle-bloemen

Stephan Francisci

"Ik was de eerste om de Immortelle in Corsica te cultiveren - ook al is het een universum dat ik niet kende. Dit zijn banen die in de eerste plaats een passie voor het werk zijn, voordat ze rendabel zijn. En dan op een dag, zonder het te beseffen, ga je het leven! Er zijn mensen die hun droom nooit realiseren en ik ben er trots op dat ik de mijne heb gerealiseerd".

producenten-immortelle-bloemen

Pascale Chérubin

"Het leven bestaat uit kansen en zij zijn onze leidraad! Dankzij deze omstandigheden verbouw ik nu 7 hectare aan Immortelle. Deze boerenmaat past bij de balans van mijn gezinsleven. Zelfs als ik niet elke dag aan mijn gewassen werk, wonen mijn familie en ik in het hart van onze velden. De Immortelle bloem geeft ritme aan ons leven en we leven er elke dag mee."

producenten-immortelle-bloemen

Catherine Sanci

"Ik moest mezelf vertrouwd maken met de Immortelle en alles uit het niets leren. Het was een zeer moeilijke tijd, en ik heb alles geleerd tijdens het werk. Mijn vader zei me altijd, "Als je het doet, doe dan je best. De Immortelle opende de deuren van de distillatie voor mij, en het is vanwege deze bloem dat ik gepassioneerd ben over mijn vak."

Onze Immortelle Divine collectie

De onsterfelijke bloem staat in het hart van onze Divine collectie. Een reeks behandelingen die speciaal zijn ontworpen om de tekenen van veroudering te behandelen dankzij de onmiskenbare krachten van deze bloem die nooit sterft.

ONTDEKKEN

Een kostbaar ingrediënt

Ontdek de voordelen van een buitengewoon ingrediënt: immortelle. Het is een echte magische bloem, die bekend staat om zijn heilzame werking op de huid. Ontdek hoe L'OCCITANE deze bloem heeft gebruikt om huidverzorgingsproducten te creëren die wonderen doen voor je huid.

ONTDEKKEN

Maak kennis met onze producenten

Onze ingrediënten - en dus onze producenten - zijn de ziel van L'OCCITANE. Zonder hun harde werk, toewijding en vaardigheden zou het voor ons onmogelijk zijn om zulke unieke en authentieke producten te maken.

Dialoog, respect en transparantie staan centraal in onze relatie met onze producenten en sommige van onze partnerschappen duren al meer dan 30 jaar!

Ontdek hun inspirerende & spannende verhalen. 
ONTDEKKEN

FAQ

Hoe zou u het engagement van L'OCCITANE "Steun aan de producenten" kunnen samenvatten?
  • L'OCCITANE werd geboren uit waarden en gedeelde ervaringen: Olivier Baussan creëerde het merk na de aankoop van een oude nog van een producent die hem de kunst van het distilleren van planten leerde. Daarom is het delen van ervaringen met onze producenten en het uitwisselen van kennis altijd een fundamentele waarde geweest.
  • We kennen onze producenten persoonlijk en we bewonderen de passie waarmee ze werken om ons de beste ingrediënten aan te bieden. We horen graag de verhalen die ze delen en we willen ze de steun geven die ze nodig hebben, zodat ze - en toekomstige generaties - door kunnen gaan, zelfs nadat we weg zijn.
  • We ondersteunen familiebedrijven zodat ze duurzaam kunnen groeien op de lange termijn. Dit omvat het ondertekenen van niet-exclusieve contracten om onze producenten in staat te stellen hun onafhankelijkheid te behouden (zodat ze kunnen diversifiëren) en het verlenen van technische ondersteuning.
  • Dialoog, respect en transparantie staan centraal in ons dagelijks werk met onze producenten. Deze elementen zijn essentieel voor het opbouwen van een langdurige vertrouwensrelatie. Sommige van onze partnerschappen duren al meer dan 30 jaar!Hoe helpt L'OCCITANE de lokale producenten?
  • We ondersteunen familiebedrijven zodat ze zich op lange termijn duurzaam kunnen ontwikkelen. Dit omvat het aanbieden van een eerlijke prijs en het ondertekenen van niet-exclusieve contracten die onze producenten in staat stellen hun onafhankelijkheid te behouden (zodat ze ook kunnen diversifiëren).
  • Ook stellen we, indien mogelijk, meerjarige contracten op om ervoor te zorgen dat onze producenten een duurzame afzetmarkt voor hun producten hebben. Indien nodig betalen we tot 80 % van de bestellingen die vóór de oogst zijn geplaatst, en zorgen we ervoor dat de waarde eerlijk wordt verdeeld tussen de betrokken partijen (met name voor karitéboter).
  • We investeren tijd en geld om de arbeidsomstandigheden van onze producenten te verbeteren door technische en administratieve ondersteuning te bieden, producenten als gemeenschap samen te brengen om ideeën en goede praktijken uit te wisselen en een fonds op te richten om hen te ondersteunen wanneer dat nodig is.


Kunt u een concreet voorbeeld geven van hoe L'OCCITANE met producenten werkt?

We hebben een zeer nauwe relatie met onze producenten. In feite werken we al meer dan 30 jaar met een aantal van hen samen! We brengen tijd door met onze telers ter plaatse, van de bloei tot de oogst, om hun moeilijkheden beter te begrijpen en hen te helpen.
  • Voor een van onze emblematische ingrediënten, Immortelle, hebben we het initiatief genomen tot de creatie van een nieuwe 100% biologische toeleveringsketen. We werkten samen met technici die gespecialiseerd zijn in aromatische en medicinale planten, en met Corsicaanse producenten, om het eerste grootschalige biologische Immortelle-plantprogramma te lanceren. Een twaalftal partners is nu betrokken bij onze toeleveringsketen, met contracten van 5 tot 7 jaar, waardoor ze hun activiteiten op lange termijn kunnen voortzetten. We brengen 2 weken met hen door bij de oogst om hen te helpen en nieuwe productietechnieken te testen (voor distillatie bijvoorbeeld).

Wat is "familiale landbouw" en waarom is het zo belangrijk voor L'OCCITANE?
De term wordt algemeen gebruikt wanneer boeren hun eigen productiemiddelen hebben. Daarnaast is L'OCCITANE vooral geïnteresseerd in het werken met gezinnen die een lange en diepe band hebben met hun land, die het duurzaam beheren en die zich inzetten voor het behoud van hun knowhow.