Gemengde huid: kenmerken, oorzaken, advies en verzorgingsroutine!

De gemengde huid is niet altijd gemakkelijk vast te pinnen! Het heeft inderdaad bepaalde eigenaardigheden: overtollige talg op de T-zone, onregelmatigheden, vergrote poriën, soms droge huid op de wangen... Wij helpen je dit type huid te begrijpen en de beste routine te vinden om het te verzorgen.

Inhoud:

1. Hoe weet je of je een gemengde huid hebt?

Terwijl de vette huid zich kenmerkt door een overmaat van talg op het hele gezicht, is de gemengde huid te herkennen aan overtollig talg op alleen de T-zone (voorzijde, neus, kin). De huid van de wangen is normaal of droog. Heb je twijfels? Neem een vel tissuepapier en plaats het een tijdje op je hele gezicht. Als het papier vette vlekken heeft op het voorhoofd, neus en kin, maar elders niet, dan heb je een gemengde huid. Zo niet, ontdek hoe je jouw huidtype kunt ontdekken.

Andere kenmerken van een gemengde huid: de poriën zijn relatief verwijd op de T-zone en de huid als geheel kan verschillende min of meer zichtbare onregelmatigheden vertonen (mee-eters, onvolkomenheden). De overmaat van gelokaliseerde talg kan de poriën van de T-zone verstoppen en comedonen veroorzaken die in contact met de lucht oxideren en zwart worden: dit zijn de mee-eters. Het is dan moeilijk om de juiste verzorging te vinden! 

2. Wat zijn de oorzaken ervan?

Waarom hebben we een gemengde huid? Allereerst is de aanwezigheid van glans op het gezicht een volledig normaal en natuurlijk fenomeen. Talg beschermt de huid tegen uitwendige agressie en droogte. Bij dit type huid is er echter uitsluitend overmatige talgproductie op de T-zone.

Dit kenmerk is vaak erfelijk en vloeit voort uit interne factoren zoals hormonen en hun mogelijke verstoring. Tijdens de pubertijd heeft de huid ook de neiging om vetter te zijn als gevolg van de toename van het aantal hormonen. Het is daarom moeilijk om dit "vette" aspect van je huid te controleren, omdat het om de fysiologie gaat.

Het is niet nodig om je gezicht te "strippen" met producten die te veel schuren of irriteren omdat de huid de neiging zal hebben om nog meer talg te produceren om zich te verdedigen. De gouden regel is daarom om milde producten te gebruiken die rekening houden met je huidtype.

3. Wat zijn goede gewoontes om aan te nemen als je een gemengde huid hebt?

- De hydratatie! Zowel van binnenuit is door genoeg water te drinken (1,5 L), oftewel 6 tot 9 glazen per dag, als van buitenaf door de huid op de oppervlakte te hydrateren.

- Op een gezonde en evenwichtige manier eten, beperk overtollige suiker en vet. Vitamine B6 (groene groenten, aardappel, banaan, ei...) en vitamine C (zwarte bes, peterselie, rauwe rode peper, kiwi...) worden ook gewaardeerd door dit type huid.

- Omega 3 is ook goed: ze laten een goede oxygenatie van de cellen toe en werken dus op de opperhuid. Je vindt het in zalm, tonijn, noten...

- Vitamine A (wortelsap, zoete aardappel, spinazie) en vitamine E (zonnebloempitten, hazelnootolie, sardines) hebben ook de reputatie een positief effect te hebben op de huid.

4. Hoe kan ik er goed voor zorgen?

Een paar gouden regels worden aanbevolen voor de verzorging van de gemengde huid:

- Maak je gezicht 's ochtends en 's avonds goed schoon met een zachte, geschikte reiniger. Dit is een essentiële stap van de laag vette talg en eventuele onzuiverheden die in de loop van de dag op de huid komen te verwijderen. Dit is des te meer het geval als je opgemaakt bent, dan moet je de restjes make-up verwijderen zodat de poriën niet verstoppen. Accentueer de reiniging op de T-zone, het gebied dat het meest gevoelig is voor onvolkomenheden. Wees echter voorzichtig, "strip" de huid nooit met producten die te veel schuren of irriteren omdat de huid de neiging zal hebben om nog meer talg te produceren om zich te verdedigen. 

- De huid hydrateren is een belangrijke aan te nemen gewoonte voor elke dag, 's ochtends en 's avonds, zodat deze fris en helder is. Het is niet omdat sommige gedeelten van je gezicht de neiging hebben om vet te zijn dat ze niet hun dosis hydratatie nodig hebben. Integendeel, een goede hydratatie maakt het mogelijk de huid van je gezicht te beschermen tegen externe agressie en droogte.
- Het beschermen van de huid tegen de zon is ook erg belangrijk om zo lang mogelijk een mooie jonge huid te behouden. In de zomer, wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon, heeft het de neiging om dikker te worden, waardoor het moeilijker wordt om de talg te verwijderen - je zult waarschijnlijk zelfs het gevoel hebben dat je huid droger is, maar dat is misleidend. Je huid is nog steeds een gemengde huid en wanneer je je kleurtje verliest, kan er een boemerang-effect optreden - met een toename van puistjes en andere onvolkomenheden.

Daarom altijd SPF-bescherming toepassen wanneer je van plan bent om jezelf bloot te stellen aan de zon. Bovendien zal de huid beter "verouderen", aangezien de zon de belangrijkste oorzaak is voor vroegtijdige huidveroudering! 

5. Wat is de ideale routine?

#1 REINIGEN

De routine begint met een volledige reiniging van het gezicht. In de ochtend, als je wakker wordt, is het essentieel om de onzuiverheden die zich 's nachts op je huid hebben opgehoopt te verwijderen. Kies dus voor een gezichtsreiniger, de Infusion Gezichtsreiniger Gel, die tijm en komkommerextract combineert en perfect zal zijn voor reiniging tijdens het ontwaken van je huid.

Ga in de avond, na een lange dag, wanneer de huid in staat is geweest om de vervuiling en onzuiverheden uit de buitenomgeving te weerstaan, voor een dubbele reiniging. Eerst met een make-up remover zoals onze Infusion Make-up Remover Melk, en vervolgens door je gezicht te reinigen met Infusion Zeep voor het Gezicht. Tot slot, om te voorkomen dat de kalk in het leidingwater je gezicht uitzuigt, maak je het allemaal af door een mist van ons Réotier bronwater of bloemenwater te spuiten.
serum aanbrengen

#2 SERUM

Het serum is de kleine boost die de huidprobleem in de diepte zal behandelen. Ze bevatten actieve ingrediënten die zich richten op delen van de huid die andere producten niet kunnen bereiken. Neem, voordat je naar bed gaat, de tijd om ons Immortelle Reset Nacht Serum op te doen, terwijl je je gezicht masseert door je huid naar buiten uit te rekken.

Heeft je huid vlekken door littekens van puistjes? Breng onze Reine Blanche Serum in de ochtend toe, voordat je je gezicht hydrateert. De verhelderende werking helpt om de teint helderder en harmonieuzer te maken.
dagcrème gezicht

#3 HYDRATATIE

Om de gemengde huid te hydrateren, kies je voor een licht hydraterende crème die niet te rijk en vettig is om de huid die al talg produceert niet te veel te verzadigen op de T-zone.

Onze Perfecterende Pivoine Crème helpt de huid te verfraaien en verbetert de textuur.Als je wangen droog zijn of de neiging hebben om te trekken, breng dan plaatselijk een een rijkere crème aan, zoals onze Lichte Karité 5% Crème.

#4 GERICHTE VERZORGING

Een gemengde huid heeft gerichte verzorging nodig: een zuiverend masker op de T-zone, scrub, een hydraterend masker. Kies voor ons Zuiverend Tijm Masker op de T-Zone om je huid te reinigen. En breng ons Kalmerend Gezichtsmasker aan op de wangen.

Exfolieer de huid éénmaal per week om de meest ingelegde onzuiverheden en dode huid te verwijderen. Het zijn deze complementaire en gerichte behandelingen die het uiterlijk van de huid duurzaam zullen helpen verbeteren.

WISHLIST GEMENGDE HUID

Bekijk al onze producten voor een gemengde huid

Meer advies nodig?

beauty tips gezichtsverzorging

Ontdek al onze Gezichtsverzorgingstips

Het juist gebruiken van je gezichtsverzorging, het behandelen een specifiek probleem, vind je op maat gemaakte routine... ontdek al onze adviezen om voor je gezicht te zorgen!
Ontdekken