Amandelproducent - beauty ingrediënt

Jean Pierre Jaubert

Amandelproducent, het plateau van Valensole, Alpes-de-Haute-Provence, Frankrijk

De man die de amandelen terugbracht naar het plateau van Valensole

Jean-Pierre Jaubert werd geboren op het plateau van Valensole in de Provence, groeide op omringd door amandelbomen, maar zag zijn dagelijkse landschap radicaal veranderen. In de loop van zijn leven werden de decennia oude amandelbomen, die de heuvels van zijn streek parfumeerden met hun mooie bedwelmende witte bloemen, vervangen door blauwe lavendelvelden.

Geïnspireerd door de herinneringen aan zijn jeugd waarin amandelbloesem werd geplukt en gewapend met een ondernemersgeest, besloot Jean-Pierre de amandelbomen terug te brengen naar het plateau. Hierdoor blies hij een lokale traditie nieuw leven in en voorzag hij L’OCCITANE van een uitzonderlijk biologisch ingrediënt: de weelderige amandelolie van de Provence.

Dit is Jean-Pierre's verhaal.

Amandelen: Een familietraditie

Amandelschil
De familie van Jean-Pierre Jaubert woont al drie eeuwen op het plateau van Valensole, in de schaduw van de besneeuwde Alpen. Zijn grootouders waren oorspronkelijk dan wel schapenhouders, maar, zo legt Jaubert uit, "de amandel- en schapenkwekerij waren complementair". De dieren rustten vaak onder de zware takken van deze bomen in bloei terwijl ze genoten van de schaduw van de zuidelijke zon.
 
De oogst was Jean-Pierre's favoriete tijd van het jaar. "Het was een bijzonder moment", vertelt hij. "Een tijd om samen te zijn en te genieten van elkaars gezelschap." Iedereen kwam samen om te werken terwijl ze oreillettes aten (beroemde Provençaalse variant van de beignet, lang en knapperig, besprenkeld met suiker). De vrouwen verwijderden de groene vruchtwand, die werden gebruikt om de schapen te voederen, en de mannen haalden de noten uit de dop. 

Opnieuw amandelen op het plateau van Vansole

meer van het plateau van Valensole
Het is pas in 1979, toen Jean-Pierre de familieboerderij overnam, dat de amandelbomen werden teruggebracht. Jean-Pierre herinnerde zich de witte, dampende bloesems van de amandelbomen die hier ooit stonden, en besloot op een klein perceel weer amandelbomen te kweken om deze traditie nieuw leven in te blazen. Natuurlijk wisten zijn ouders al veel over de amandelteelt en ze waren er om hem te helpen met zijn eerste oogst.

Maar oude methoden laten herleven was niet gemakkelijk. "In het begin was het ingewikkeld, we moesten verschillende vorstbestendige soorten testen om dezelfde balans te vinden als een paar jaar eerder op het plateau", legt Jean-Pierre uit.

De boerderij breidt uit met L'OCCITANE

Rijen amandelbomen in bloei
Jean-Pierre ontmoette Olivier Baussan, de oprichter van L’OCCITANE in de Provence, in 2000. Ze bespraken Olivier's plan om zoete amandelolie uit de Provence te gebruiken in zijn cosmetica. Na te hebben ingestemd om bij het bedrijf te komen, plantten Jean-Pierre en zijn broer André 5.000 amandelbomen extra. L’OCCITANE hielp de broers en zussen onderzoek te doen en hun bedrijf op te bouwen.

Vijf jaar later werd de droge kleigrond van het plateau nog eens 5.000 bomen rijker. Dankzij zijn inzet voor de teelt van deze bomen konden we de verzachtende en voedende eigenschappen van amandelolie gebruiken in een waaier aan producten: zeep, lichaamscrème, handcrème ...

Zorgen dragen voor de aarde en het milieu

Vlinder op amandelbloesems
Voor Jean-Pierre is het van essentieel belang om te waken over de lokale biodiversiteit. Zo laat hij onkruid staan, omdat het insecten aanmoedigt om op de grond te leven. "We zijn blij om al deze insecten te zien, die deel uitmaken van de levenscyclus", legt hij uit. Het ondersteunt duurzame landbouwpraktijken door alleen organische en biologische meststoffen te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat er geen sporen van chemische of potentieel schadelijke verbindingen in het milieu aanwezig zijn, wat een goede bodemkwaliteit en de aanwezigheid van nuttige insecten garandeert.

Door voor dit unieke land te zorgen, kunnen Jean-Pierre en zijn familie 80 hectare amandelbomen telen met verschillende soorten amandelen. "Ik zie zoveel gebieden waar amandelbomen niet kunnen groeien. Onze bomen staan in volle bloei dankzij de droge grond van ons 700 meter hoge plateau", zegt hij.

Groeien in het ritme van de natuur

Bijenkorven bij de amandelbomen
In het voorjaar is het plateau van Valensole bekleed met fijne witte bloemen. "De amandelboom begint aan het eind van de winter te bloeien", zegt Jean-Pierre. "Hij kondigt de komst van de lente aan met zijn prachtige, zeer geurige bloemen." Om de bestuiving te bevorderen, plaatste Jean-Pierre's schoonzoon 300 bijenkorven in de bomen, want "bijen zorgen voor de bestuiving van lavendel in de zomer en van de amandelbomen in de lente."

Het plateau ligt 700 meter boven zeeniveau en is een ideale omgeving voor de productie van amandelolie. Zelfs de machtige Mistral is nuttig. De wind zorgt voor natuurlijke ventilatie die de amandelen helpt drogen terwijl ze nog aan de boom zitten.

De volgende generatie amandelen uit de Provence

Bloeiende amandeltak
Amandelen hebben altijd een grote rol gespeeld in Jean-Pierre's leven. Hij herinnert zich dat hij als kind graag fietste en de eerste bloemen plukte die hij als cadeau aan zijn moeder gaf. Gelukkig is de volgende generatie al betrokken bij het leven van Jean-Pierre: zijn dochter Pauline heeft een winkeltje in de buurt en verkoopt de producten van zijn vader.

Jean-Pierre is terecht trots op zijn rol in de productie van amandelolie. Hij maakt niet alleen hoogwaardige biologische ingrediënten, maar hij heeft ook een oude plantaardige levensvorm teruggebracht naar het plateau van Valensole. "Elke dag is het een waar genoegen om deze bomen te zien gedijen en te genieten van dit unieke land en zijn uitzonderlijke locatie", aldus Jean-Pierre.

Al onze amandelproducten

Al onze producten met zachte amandelolie
Amandelen

ALMOND: het zachte ingrediënt

Ontdek alle voordelen van dit zachte ingrediënt. Voor dagelijks gebruik!

Meer weten
Almond collectie L'OCCITANE

Onze Almond collectie

(Her)Ontdek al onze producten die dit ingrediënt bevatten en de verschillende voordelen.

Ontdekken

Maak kennis met onze producenten

Onze ingrediënten - en dus onze producenten - zijn de ziel van L'OCCITANE. Zonder hun harde werk, toewijding en vaardigheden zou het voor ons onmogelijk zijn om zulke unieke en authentieke producten te maken.

Dialoog, respect en transparantie staan centraal in onze relatie met onze producenten en sommige van onze partnerschappen duren al meer dan 30 jaar!

Ontdek hun inspirerende & spannende verhalen. 
ONTDEKKEN