productrice immortelle bio

Pascale Chérubin

Producent Immortelle in Corsica

DE EERSTE VROUW DIE IMMORTELLE IN CORSICA CULTIVEERDE...

Het cultiveren van immortelle met passie en know-how

We stellen je graag voor aan Pascale Chérubin, de eerste vrouw die de beroemde immortelle bloemen heeft gekweekt. Vandaag de dag bezit ze zeven hectare in Corsica, waar ze deze bloem met uitzonderlijke eigenschappen teelt.

Na een studie biologie en het behalen van een masterdiploma ecobiologie, bracht het lot Pascale in 1994 naar Corsica. Daar werd ze verliefd op immortelle bloemen, die in de heetste maanden van het jaar de aarde bedekken met een geel tapijt.

Pascale werkt sinds 2006 samen met L'OCCITANE en maakt gebruik van biologische landbouwmethoden om de immortelle bloemen te produceren. Deze worden vervolgens gedistilleerd tot essentiële olie, die een aantal van onze producten en vooral onze antiverouderingscrèmes bevat. 

VAN HET STADSLEVEN NAAR BIOLOGISCHE LANDBOUW

producent bio immortelle
Geboren en getogen in de Marne, omgeven door golvende wijngaarden waar de Champagnedruiven bloeien, ontmoette Pascale vervolgens haar man in Parijs. Maar het was toen haar man een nieuwe baan kreeg aangeboden dat Pascale's avontuur begon. Zij en haar familie verhuisden van de boulevards van Parijs naar het bloemrijke Corsicaanse platteland, waar Pascale immortelle ontdekte en er verliefd op werd. Volgens haar "paste deze nieuwe plek perfect bij ons - een leven op het platteland, in een prachtige en ongerepte omgeving".

In Corsica gebruikte Pascale haar masterdiploma in ecobiologie en haar ervaring als lerares om wat dichter bij de natuur te komen. Ze begon met het trainen van toekomstige boeren in bodembeheer en plantenproductie en sloot zich aan bij de CIVAM Bio Corse vereniging om hen te trainen in biologische landbouwmethoden.
producent biologische immortelle
Pascale zag dat de groeiende vraag naar immortelle het Corsicaanse wilde ecosysteem in gevaar bracht. Het zelf verbouwen zou helpen het land te beschermen. Ze zegt:

"Distilleerders produceren al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw immortelle essentiële olie op Corsica, maar gebruiken daarbij wilde bloemen. Het kweken van immortelle bloemen maakte een einde aan de overexploitatie en was het begin van een nieuwe industrie op het eiland dankzij L'OCCITANE. Daarom wilde ik immortelle bloemen uit Corsica produceren". 

Pascale wilde oefenen wat ze predikte, dus ging ze samen met haar familie op zoek naar een eigen boerderij.

PASCALE EN IMMORTELLE - EEN LOVE STORY

immortelle bloemen
Pascale's bewondering voor deze geurende bloem is gebaseerd op zijn aanpassingsvermogen. "Ik hou van immortelle bloemen omdat ze krachtig en toch verfijnd zijn," legt ze uit. "Het is geurig en produceert een kostbare olie. Het groeit onder extreem moeilijke omstandigheden, maar blijft mooi. Ik hou van dit duo van veerkracht en schoonheid."

Pascale viert ook het feit dat haar liefde voor bloemen een belangrijk deel van haar leven is geworden. "Zelfs als ik niet dagelijks aan mijn gewassen werk, wonen mijn familie en ik in het hart van onze velden", zegt ze. "De immortelle bloem zit in het ritme van ons leven en we leven er elke dag mee."

ZADEN ZAAIEN OM DE AARDE TE BESCHERMEN

landbouw bio immortelle
In 2006 presenteerde CIVAM Bio Pascale op L'OCCITANE. Tegelijkertijd vond ze de perfecte boerderij. Pascale herinnert zich het begin. "In het begin verzamelden we wilde zaden, stuurden ze naar de tuinbouwschool in Romans-sur-Isère, Frankrijk, om te ontkiemen en ze stuurden ons planten terug die we konden planten", zegt ze. "Mensen die rondlopen vroegen zich af wat we in het midden van een steenveld aan het verbouwen waren!" 

Vandaag de dag worden de immortelle gewassen van Pascale gevoed met natuurlijk regenwater en een beetje organische meststof. De bloem is "perfect aangepast aan de warme en droge klimatologische omstandigheden en aan de fijne en steenachtige Corsicaanse bodem."

HET RITME VAN DE BLOEMEN & HET GEZINSLEVEN

immortelle bloemen
Vandaag de dag staat het huis van Pascale midden in de velden, omgeven door deze prachtige gele bloemen. Het ritme van de boerderij volgt het ritme van haar gezinsleven. De oogst vindt plaats in de laatste twee weken van juni of begin juli, wanneer de zomer het eiland begint te verlichten met het felle licht en de kinderen de school afmaken. Het klinkt misschien idyllisch, maar dit leven is niet zonder uitdagingen, zoals Pascale zegt:

"Elk jaar zijn er nieuwe verrassingen. We worden geconfronteerd met slecht weer, mechanische problemen en veiligheidsrisico's. Het kan erg stressvol zijn".

Eenmaal geplukt brengt Pascale de bloemen direct naar haar vriend distilleerder Stephan Francisci op dezelfde dag. Hierdoor wordt voorkomen dat de bloemen gaan gisten, wat de olie kan beschadigen. Zij werken nauw samen om de best mogelijke kwaliteit te garanderen.

DE GROND BEWERKEN VOOR DE OOGST

immortelle velden
Na de oogst maakt de krachtige julizon de grond warm en droog. De immortelle planten blijven in een slapende toestand en worden pas wakker als de eerste regendruppels van de herfst de grond afkoelen. Elke drie weken in de herfst en het voorjaar bewerkt Pascale de grond en verwijdert het onkruid met haar tractor.

Iets minder dan een maand voor de oogst monteren Pascale en haar buren de oogstmachine op haar tractor, zodat deze klaar is als het zover is. Dit is een nauwkeurig proces: "Als het te vroeg wordt gedaan, heeft de plant geen tijd gehad om de optimale hoeveelheid olie te produceren. Als het te laat is, zal de wind en de hitte de plant uitdrogen en zal de hoeveelheid olie sterk afnemen".

EEN RELATIE OPBOUWEN

velden bio immortelle
Toen Pascale en L'OCCITANE elkaar in 2006 voor het eerst ontmoetten, was de teelt van immortelle - in plaats van het plukken van de bloem in het wild - voor iedereen op Corsica relatief nieuw. Met de steun van L'OCCITANE werden lavendelteeltmethoden gebruikt om deze nieuwe stijl van landbouw te lanceren.

L'OCCITANE en Pascale blijven sindsdien de vruchten plukken van hun partnerschap. L'OCCITANE heeft een toegewijde immortelle producent aan haar zijde om haar te voorzien van dit krachtige ingrediënt en Pascale heeft L'OCCITANE's steun in goede en slechte tijden - zoals toen een brand haar boerderij en land beschadigde. Door samen te werken met L'OCCITANE kan Pascale blijven doen waar ze echt van houdt: het kweken van de kostbare immortelle bloem.

ONZE PRODUCTEN MET IMMORTELLE

Bekijk meer producten

Onze Immortelle Divine collectie

De onsterfelijke bloem staat in het hart van onze Divine collectie. Een reeks behandelingen die speciaal zijn ontworpen om de tekenen van veroudering te behandelen dankzij de onmiskenbare krachten van deze bloem die nooit sterft.

ONTDEKKEN

Een kostbaar ingrediënt

Ontdek de voordelen van een buitengewoon ingrediënt: immortelle. Het is een echte magische bloem, die bekend staat om zijn heilzame werking op de huid. Ontdek hoe L'OCCITANE deze bloem heeft gebruikt om huidverzorgingsproducten te creëren die wonderen doen voor je huid.

ONTDEKKEN

Maak kennis met onze producenten

Onze ingrediënten - en dus onze producenten - zijn de ziel van L'OCCITANE. Zonder hun harde werk, toewijding en vaardigheden zou het voor ons onmogelijk zijn om zulke unieke en authentieke producten te maken.

Dialoog, respect en transparantie staan centraal in onze relatie met onze producenten en sommige van onze partnerschappen duren al meer dan 30 jaar!

Ontdek hun inspirerende & spannende verhalen. 
ONTDEKKEN