Kweker van Cade

Michaël Comte

Kweker van Cade-hout, Zuid-Ardèche, Frankrijk

De man die de regio van de Cade d'Ardeche herstelt

Michaël Comte, afkomstig uit de Provence, helpt de weelderige bossen van de Ardèche te beschermen door middel van opruiming van ondergroei - een proces waarbij het land en het bos worden ontdaan van de kleinere vegetatie die het vuur kan verspreiden. In plaats van het kreupelhout te verzamelen die hij als brandhout zou kunnen verkopen, besloot hij de kostbare eigenschappen van het hout te exploiteren. Hij besloot vervolgens om de cade aan een van L'OCCITANE's distilleerders te leveren.
Ontdek hoe Michaël verliefd werd op dit wilde en prachtige hout en hoe hij dit perfecte biologische ingrediënt voor onze Cade-collectie terugwint, terwijl hij de biodiversiteit van de regio beschermt.

Cadehout: een familietraditie

cadehout
Michaël groeide op in het dorp Valvignères, in het zuiden van de Ardèche, omgeven door een bewaard gebleven bos dat 60% van deze wilde regio bedekt. De Cade, een winterharde boom met doornige bladeren en rotvrij hout, leeft daar. De takken zijn bezaaid met kleine donkere bessen die in de winter door trekvogels worden gesmaakt en die bijdragen aan de biodiversiteit van de regio. 

Cade is al sinds zijn jeugd een integraal onderdeel van Michaël's leven. Zijn familie gebruikt het al generaties lang in hun wijnen en schapenboerderijen. Hij herinnert zich nog dat hij met zijn vader het bos inging om het te oogsten. "Als kind hielp ik mijn vader met het kappen van het jeneverbeshout om er wijnstokken van te maken", legt Michaël uit. "Mijn grootvader gebruikte dit hout ook om hokken te maken voor zijn schapen"
 

Het exploiteren van cadehout terwijl het bos wordt beschermd

ondernemer cadehout
Als volwassene nam Michael een deel van zijn vaders ongebruikte boerderij over. Hij maakte het land klaar voor het planten van gewassen door een bosmaaibedrijf op te starten om het te financieren. Hij begon al snel samen te werken met het Staatsbosbeheer om het hele bos van de Ardèche te ontruimen en te beschermen tegen branden.

Maar in plaats van het overtollige hout als brandhout te verkopen, zocht hij naar een alternatief. "Het was een schande om dit hout te laten verdwalen," zegt hij. Toen werd het idee geboren om de Cade-houtsnippers die hij verzamelde te destilleren.

Voor het eerst werd de kostbare essentiële olie van cade gedistilleerd.

Cade-houtsnippers
Naast een weelderige aardse geur, zowel houtachtig als warm, heeft de essentiële olie van cade een positieve invloed op de huid. Het is antiseptisch, kalmerend en reguleert talg. Er was nochtans geen markt voor deze olie toen Michaël houtsnippers van de Cades begon te verzamelen.

Gefascineerd door de waarde van dit hout dat zo typisch is voor zijn streek, heeft Michaël zijn houtsnippers gedistilleerd en zijn essentiële olie aangeboden aan Philippe Soguel, een distilleerder uit de Drôme Provençale. Philippe bracht Michaël in contact met L'OCCITANE en een nieuwe samenwerking was geboren. "Onze essentiële olie wordt nu gebruikt bij de productie van cosmetische producten voor het mannenassortiment van L'OCCITANE", verklaart Michaël met trots.

Jarenlang werk voor een waardevolle olie

CADE boom
Boeren in de Provence gebruiken al generaties lang cade voor zijn aromatische eigenschappen. Ze transformeren blokken hout van cade in geurverspreiders voor kledingkasten en ze verbranden het zaagsel als wierook, maar het produceren van deze essentiële olie is niet zo eenvoudig. In tegenstelling tot de andere biologische ingrediënten die we gebruiken, zoals lavendel, verbena en amandel, kunnen cadebomen niet worden gekweekt - ze groeien gewoon op natuurlijke wijze rond de Middellandse Zee.

"Cade is een zeer kostbare essentiële olie omdat het hout er lang over doet om te groeien", legt Michaël uit. De bomen groeien op natuurlijke wijze en worden alleen gekapt als we daar een geldige reden voor hebben, namelijk om de struik op te ruimen. Het gebruik van cade voor zijn essentiële olie is een manier om de waarde van het hout te verhogen, het respect en de zorg voor zijn grondgebied is alles waar Michaël gepassioneerd over is.

Cade essentiële olie van L'OCCITANE

essentiële olie van cade
Michaël verzamelt zijn hout van oktober tot april, wanneer de dagen koeler zijn en de lucht helderder is. Hij beheert de biodiversiteit van het bos door middel van het kappen van de bomen en heeft het Sustainable Harvesting Charter van L'OCCITANE ondertekend om te laten zien dat hij zich inzet voor een duurzaam milieu. In het kader van dit charter zorgt hij ervoor dat jonge Cadebomen niet worden omgehakt en dat oude exemplaren worden bewaard om te worden gecultiveerd, om zo het ecosysteem van deze kostbare boom te beschermen.

Na de oogst laat men Cade twee jaar drogen voordat het fijngemalen wordt. Het zaagsel wordt op een plek in de distilleerderij gelegd, waar het vier uur duurt om de weelderige olie eruit te halen. Het wordt dan nog eens vier uur in de distilleerderij geplaatst. Om een distilleerderij te vullen en 100 liter essentiële olie te produceren, is ongeveer 25m3 Cadeverhout nodig. "De olie is kostbaar omdat het productieproces erg lang is", legt Michaël uit. "Het vergt geduld om de beste essentiële oliën te verkrijgen."

Het vieren van de waarde van een vergeten plant

cadehout
Terwijl cade vaak wordt verspild bij het maaien van de bossen, heeft Michaël de werkelijke waarde ervan kunnen zien. "Cadebomen worden niet langer gebruikt als wijnstokken of brandhout, maar hebben nu een nieuwe en andere functie", zegt hij.

Het is dankzij Michael's respect voor cade, en zijn verlangen om meer te doen met dit kostbare hout, dat hij nu een belangrijke rol heeft in zijn leven en in de collectie van onze kwekers. "Mijn familie woont op een gerenoveerde boerderij, omringd door veel cade", zegt hij. "Deze boom is een integraal onderdeel van de regio, maar ook van ons dagelijks leven".

Producten geïnspireerd door Cade hout

Cade collectie l'OCCITANE

Het ingrediënt CADE

Ontdek dit kostbare ingrediënt! Cade essentiële olie is veelzijdig: antiseptisch, zeer goed scrubmiddel, het helpt om overtollig talg te beperken en roos te bestrijden. In combinatie met de essentiële olie van rozemarijn maakt het deel uit van ons gepatenteerde mix dat wordt gebruikt voor onze verzorging van Mannen.

Meer weten
Cade-houtsnippers

de CADE collectie

Een collectie met een typisch mannelijke geur: aards, houtachtig en warm! Ontdek Cade essentiële olie in onze collectie van Gezichtsverzorgingsproducten voor mannen.

Meer weten

Maak kennis met onze producenten

Onze ingrediënten - en dus onze producenten - zijn de ziel van L'OCCITANE. Zonder hun harde werk, toewijding en vaardigheden zou het voor ons onmogelijk zijn om zulke unieke en authentieke producten te maken.

Dialoog, respect en transparantie staan centraal in onze relatie met onze producenten en sommige van onze partnerschappen duren al meer dan 30 jaar!

Ontdek hun inspirerende & spannende verhalen. 
ONTDEKKEN