Lavender

Ontdek de vele voordelen van echte lavendel*!
Lavendel, ook bekend als "Lavandula angustifolia", wordt niet alleen gewaardeerd om zijn delicate geur, maar ook om zijn kalmerende en medicinale eigenschappen. De geschiedenis van deze plant begint met de komst van de Romeinen in de Provence. Ook nu nog gedijt de Franse lavendel in deze regio met zijn milde en droge klimaat. Het is een essentieel onderdeel geworden van het Provençaalse landschap en de economie. De geur van lavendel en zijn vele deugden maken het een uitzonderlijke plant die al eeuwenlang voor therapeutische doeleinden wordt gebruikt.

Tot op de dag van vandaag is fijne lavendel een essentieel ingrediënt gebleven in de samenstelling van de L'Occitane schoonheidsproducten.

Belangrijke info

Lavendelvelden

Veel bloemen voor weinig olie

De distillatie vindt plaats vlak na de lavendeloogst. 1 ton lavendelbloemen geeft 8 kg etherische olie.

Distillatie Lavendel

De erfenis van L'OCCITANE

De eerste lavendeloogst van L'OCCITANE vond plaats in 1977.

Lavendelbloemen

Voorwaarden om lavendel te planten

Over het algemeen groeit fijne lavendel op een hoogte tussen 600 en 1700 meter.

Wat is de Week van de Lavendel?

De week van de lavendel
De Week van de Lavendel viert de lavendeloogstweek, die wordt georganiseerd door lokale samenwerkingen in het zuiden van Frankrijk.

De oogst vindt plaats van eind juli tot augustus, wanneer de warmte ervoor zorgt dat het gehalte aan etherische olie in de lavendelbloemen stijgt. Het grootste deel van de lavendel wordt machinaal geoogst. De twijgen moeten worden geplukt vlak voor de lavendelbloemen, wanneer de geur het meest intens is.

Gebruik van de lavendel

Récolte de lavande

Een deeltje van ons DNA

Al tientallen jaren maakt lavendel deel uit van het DNA van L'OCCITANE. Door alleen lavendel te gebruiken, produceren we de beste etherische olie die bekend staat om zijn olfactorische kwaliteiten. Deze lavendelolie heeft het A.O.P. (Protected Designation of Origin) label, wat de kwaliteit en de oorsprong van het product garandeert.

Lavande dans les cosmétiques

De eigenschappen

We gebruiken vooral fijne lavendel vanwege zijn kalmerende eigenschappen en delicate geur. Dit ingrediënt vormt de kern van ons lichaamsverzorging-assortiment, bijvoorbeeld in de samenstelling van onze eau de cologne en badschuim. Als onderdeel van een complex van verschillende etherische oliën, is lavendel ook te vinden in sommige van onze Aromachology producten.

Hoe helpt L'OCCITANE de lavendel te beschermen?

lavendelbloemenstengels
Het verval van lavendelvelden is een feit.

Sinds 2012 ondersteunt L'OCCITANE de Franse onderzoeksinstellingen bij hun inspanningen om ecologische oplossingen te vinden voor het behoud van lavendel. Om bij te dragen aan de lokale economie, kopen we uitsluitend lavendel in bij samenwerkingen in Zuid-Frankrijk.
Meer weten

JEROME BOENLE vertelt...

Lavendel producent
"Onze boerderij is gespecialiseerd in de productie van fijne lavendel BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming - AOC). Dit type lavendel wordt gekweekt uit zaden en wij bestellen gecertificeerde zaden bij het Institut français des plantes à parfum, médicinales et aromatiques (iteipmai). Daarom kweken we onze eigen planten, in tegenstelling tot hybride en klonale lavendel, die wordt gekweekt uit stekken. We beginnen de zaden in onze kassen, voordat we de zaailingen in onze velden planten. We weten echt waar onze lavendel vandaan komt!"

"Wij weigeren chemicaliën te gebruiken wanneer lavendel in volle bloei is: ze zijn schadelijk voor bijen en zouden onze lavendel vervuilen. Lokale imkers zetten hun bijenkasten op in onze velden."

 
* L'OCCITANE wordt bevoorraad door de samenwerkingen van de Provence en de distilleerderij Bleu Provence en heeft een meerjarig partnerschap met de plaatselijke sector gesloten om minimumprijzen en -volumes te garanderen. In 2016 verlengde L'OCCITANE zijn contracten met nog eens vier jaar en droeg zo bij tot de instandhouding van de fijne lavendelteelt op het plateau van de Haute-Provence.

Ontdek onze Lavander collectie voor een ontsnapping naar de Provence