Mirte van Corsica

Ook wel bekend als "blauw goud", is lavendel een aromatisch eerbetoon aan de Provence. Het is de geurige ziel van de regio, de vrucht van respectvolle arbeid. Volgens de traditie, gaan elke zomer jonge Provençaalse dorpelingen wandelen op de zonnige heuvels om Lavendel te plukken op grote hoogte. Tijdens de oogstperiode, zijn ze voor verscheidene dagen in de open lucht, en ‘s nachts komen ze samen om de geheimen te delen van de zomerse planten met hun ontspannende en zuiverende eigenschappen.
In de Provence, is het de fijne lavendel, Lavandula angustifolia, die de beste etherische olie oplevert, befaamd om haar delicate parfum. Het is heel anders dan de Lavandin parfum, met kamfer noten.

Traceerbaarheid

Wij winnen onze etherische olie van A.O.C. fijne lavendel uit Haute-Provence rechtstreeks van de boeren coöperaties in Sault en het omliggende gebied.
Het A.O.C. (Appellation d'Origine Contrôlee) label garandeert een zeer hoogwaardig product, aangezien de relevante criteria erg streng zijn:

- Om het A.O.C. label te verkrijgen, moet de essentiële olie worden geproduceerd door stoomdestillatie (niet met oplosmiddelen) met behulp van alleen de bloemtoppen van Lavandula angustifolia P. Miller, of Fijne lavendel.
- Productie is geografisch beperkt tot 284 dorpen.
- Plantages moeten in dit gebied zijn, met een minimum hoogte van 800 m boven de zeespiegel.
- De essentiële olie moet ongerept zijn: geen stoffen of producten kunnen worden toegevoegd.

In het dorp van Sault, op een hoogte van bijna 1.000 meter, werkt Fabrice Fournel, vice-president van de Simiane-la-Rotonde coöperatie, als een lavendel boer.
"De eerste dag", zegt Fabrice, "is de geur van de bloemen zo sterk, dat het ons duizelig maakt." Werkend met zijn compagnon, Jerôme, en zijn ouders, gaat hij van de ene rij van lavendel naar de volgende, de stengels snijdend, en gebruikt vervolgens een vork om ze uit te leggen in de zon, zodat ze kunnen drogen voor een dag of twee voordat ze naar de distilleerderij worden gebracht.