Sainte-Barbe: een kersttraditie in de Provence!

De Provence kent vele kersttradities! Sainte-Barbe wordt op 4 december gevierd en markeert het begin van de voorbereidingen van Kerstmis. Het is één van de meest nageleefde tradities. Laat de magie werken!
Justine Fiordelli

In de Provence is het onmogelijk om kerst te vieren zonder naleving van de traditie van Sainte-Barbe, beschermheilige van vuur en mijnwerkers, die door haar vader Dioscore in de 3e eeuw werd opgesloten om haar te beschermen tegen de wereldse verleidingen. Elk jaar op 4 december bereiden de inwoners van de Provence liefdevol het graan van Sainte-Barbe voor. Dit is in elke bakkerij van de streek verkrijgbaar. De gezinnen zaaien het in drie verschillende schalen die 'seitoun' genoemd worden en gezondheid, geld en vruchtbaarheid symboliseren. Elke schaal moet bedekt worden met vochtige watten, die elk dag begoten worden zodat het graan goed gedijt.

 

De legende zegt dat als het graan welig groeit, het komende jaar welvarend zal zijn, zoals het beroemde gezegde al voorspelt: 'Blé de la Sainte-Barbe bien germé, est symbole de prospérité pour la prochaine année' - Als het graan van Sainte-Barbe goed ontkiemt, brengt het welvaren voor het komende jaar. Op de avond van 24 december worden de schalen over de tafel verdeeld ter decoratie. Na de nachtmis wordt het graan afgesneden en in de kribbe gelegd om het goddelijke kindje te ontvangen. Sainte-Barbe is niet zomaar een traditie, het is een echte kersttraditie in de Provence. Een mooi moment om met het hele gezin te beleven.

Sainte-Barbe
Sainte-Barbe
Een kersttraditie in de Provence!
DR

Nieuwste artikelen

5 tips om langer bruin te blijven

5 tips om langer bruin te blijven

Na de vakantie droomt u ervan om de weldaad van de zomer te behouden, waaronder de prachtige bruine kleur die de zon u heeft gegeven. L'Occitane onthult u de juiste manier om ook in de herfst nog te stralen.
Het geheim van een herstellende nachtrust

Het geheim van een herstellende nachtrust

Als essentieel onderdeel van een goed evenwicht speelt slapen een cruciale rol in het lichamelijke en geestelijke welzijn. Maar in de zomer is het niet altijd eenvoudig om in te slapen, vanwege de ritmewijziging en de hoge temperaturen. Ontdek het advies van l'Occitane om zonder moeite in Morpheus' armen weg te zakken.
3 fouten die u na een bezoek aan het strand wilt vermijden

3 fouten die u na een bezoek aan het strand wilt vermijden

Luieren in de zon op het fijne zand is één van de zoete beloften van de zomer. Om te kunnen profiteren van de heilzame gevolgen van uw verblijf op het strand, onthult L'Occitane de misstappen die u na een dag aan zee moet vermijden. Volg ons advies!