Rozen plukken in de Provence

In Roumoules, op het Plateau van Valensole, kweekt Emmanuelle Ravel een roos. En niet zomaar een roos! De centifolia, welbekend bij parfumeurs. Samen met haar plukkers oogst zij in de maand juni deze bloem met haar heerlijke geur. Wij zijn met hen meegegaan.
Door Caroline Taret

We ontmoeten Emmanuelle Ravel rond 8 uur 's morgens bij haar velden in Roumoules. De eerste zonnestralen komen tevoorschijn en bij het naderen van haar bedrijf zien we al diverse mensen klaarstaan voor de paden met rozen waarin een veld is opgedeeld. Dit zijn de plukkers die aanstalten maken om met hun drukke bezigheden te beginnen: gedurende bijna een uur zullen ze in rijen heen en weer lopen tussen de rozenstruiken en voorzichtig de geopende bloemen verwijderen en in hun schoudertas doen. De handeling moet met precisie uitgevoerd worden om de roos niet te beschadigen. In deze velden zijn alle generaties te vinden, die de oude traditie in stand houden van het met de hand plukken in de Provence, van velden met jasmijn tot velden met rozen. Het plukken vindt plaats in een goede sfeer en met het vrijkomen van de subtiele geur van de 'centfolia', zoals deze wordt genoemd... Emmanuelle benadrukt dat het belangrijk is deze roos direct als het licht wordt te plukken, zodat de frisheid ervan behouden blijft. Deze grote aantallen blaadjes zullen vervolgens naar een koele ruimte worden gebracht. Daar zullen ze worden gewogen, waarna ze naar het op circa 1 uur rijden liggende Crieppam (Franse onderzoeksorganisatie voor geurige planten) worden vervoerd. Hier vindt het distillatieproces plaats, dat nooit langer dan een dag na het plukken gebeurt, ook weer om de frisheid van de blaadjes te behouden. Deze worden verwerkt tot rozenwater of dikke etherische rozenolie en zullen worden gebruikt voor het creëren van parfums of kostbare cosmetica. De vakkennis uit verschillende terreinen wordt gebundeld om deze rozengeur uit de Provence te bewaren. In onze video zult u een cultureel erfgoed ontdekken!

Nieuwste artikelen

5 tips om langer bruin te blijven

5 tips om langer bruin te blijven

Na de vakantie droomt u ervan om de weldaad van de zomer te behouden, waaronder de prachtige bruine kleur die de zon u heeft gegeven. L'Occitane onthult u de juiste manier om ook in de herfst nog te stralen.
Het geheim van een herstellende nachtrust

Het geheim van een herstellende nachtrust

Als essentieel onderdeel van een goed evenwicht speelt slapen een cruciale rol in het lichamelijke en geestelijke welzijn. Maar in de zomer is het niet altijd eenvoudig om in te slapen, vanwege de ritmewijziging en de hoge temperaturen. Ontdek het advies van l'Occitane om zonder moeite in Morpheus' armen weg te zakken.
3 fouten die u na een bezoek aan het strand wilt vermijden

3 fouten die u na een bezoek aan het strand wilt vermijden

Luieren in de zon op het fijne zand is één van de zoete beloften van de zomer. Om te kunnen profiteren van de heilzame gevolgen van uw verblijf op het strand, onthult L'Occitane de misstappen die u na een dag aan zee moet vermijden. Volg ons advies!