Noëlle Irolla staat centraal in het vangen van de geur van de strobloem

Tegenover de baai van Calvi leidt Noëlle Irolla sinds 1993 het kleine familiebedrijf dat gespecialiseerd is in aromatische planten van Corsica. Met de biologische productie en familieoogst hebben deze gepassioneerde meesters een kostbare vloeistof in handen: de essentiële olie van strobloem.
Door Mélissa Darré

Wat is uw band met Corsica?

Ik kom van oorsprong uit Lumio, een klein dorpje in Balagne, op ongeveer 15 minuten afstand van Calvi. Voor mijn opleiding woonde ik in Ajaccio, daarna keerde ik met mijn vriend Milou terug om hier ons bedrijf op te zetten: Gaec de L’Astratella. Aanvankelijk geloofde niemand hierin. De branche stond nog in de kinderschoenen in vergelijking met de Provence.

Maar deze ontwikkelde zich op Corsica snel, wat ons op een bepaalde manier geluk bracht. Tegenwoordig werken mijn man Bati en mijn zoon Lisandru ook op het project, wat betekent dat we een echt familiebedrijf zijn.

Wat trok u aan aan dit beroep?

In het begin was het voor Milou en mij een avontuur. We wilden vooral thuis werken, op het land. Met dit idee in ons achterhoofd hebben we geprobeerd iets op te zetten, zonder te weten of het nu wel of niet zou werken. Maar toen hadden we nog geen verantwoordelijkheden richting gezin en besloten we om alles uit te proberen. 

Ik heb het meeste plezier als ik kan doen wat ik wil, midden in de natuur. Corsica is prachtig, het staat bol van rijke vegetatie. Al deze voordelen worden overgebracht in essentiële oliën. Het is heel bevredigend om iets op Corsica op te zetten, zeker bij mezelf, in het dorp waar ik ben opgegroeid.

Wat zijn de verschillende stappen in de teelt en distillatie van de strobloemen?

Aan het begin van het jaar 2000 deden we alleen aan het zogenaamde 'wild' plukken, uiteraard met toestemming van de betreffende eigenaars en beheerders. Daarna ontwikkelde de sector zich over het hele eiland en wij hebben gelijktijdig diverse culturen opgezet. In eerste instantie was deze manier van werken niet zo geordend. Pas toen L'Occitane zich in 2005 op de strobloem ging richten, kwam er beter toezicht op het hele gebied.

Vandaag de dag werken we het hele jaar door met 10 planten. Het zijn goed gevulde dagen, maar we houden ervan en het maakt ons gelukkig. Het plukken van de strobloem vindt elk jaar in juni plaats. Milou, Bati, Lisandru en ik produceren de gewassen, terwijl onze 3 werknemers zorgen voor de wildpluk. Tijdens het proces wordt gedestilleerd met ketels met een inhoud van 1200 liter, waardoor tot 500 kilo aan verse planten verwerkt kan worden.

Wat zijn volgens u de belangrijkste kwaliteiten van een goede essentiële olie?

In dit werk moet liefde voor de natuur voorop staan. Om een goede essentiële olie te krijgen, moeten een aantal regels nageleefd worden: een constante druk, bloemenwater van goede kwaliteit, een goede temperatuur van de tank en condensator... maar bovenal: destilleren met liefde!

www.astratella.com

Noëlle Irolla staat centraal in het vangen van de geur van de strobloem
Noëlle Irolla staat centraal in het vangen van de geur van de strobloem
Tegenover de baai van Calvi leidt Noëlle Irolla sinds 1993 het kleine familiebedrijf dat gespecialiseerd is in aromatische planten van Corsica
© L’Occitane en Provence
De essentiële olie van strobloem
De essentiële olie van strobloem

Met de biologische productie en familieoogst hebben deze gepassioneerde meesters een kostbare vloeistof in handen

© L’Occitane en Provence
Gaec de L’Astratella
Gaec de L’Astratella
"Om een goede essentiële olie te krijgen, moeten een aantal regels nageleefd worden: [...] maar bovenal: destilleren met liefde!"
© L’Occitane en Provence

Nieuwste artikelen

5 tips om langer bruin te blijven

5 tips om langer bruin te blijven

Na de vakantie droomt u ervan om de weldaad van de zomer te behouden, waaronder de prachtige bruine kleur die de zon u heeft gegeven. L'Occitane onthult u de juiste manier om ook in de herfst nog te stralen.
Het geheim van een herstellende nachtrust

Het geheim van een herstellende nachtrust

Als essentieel onderdeel van een goed evenwicht speelt slapen een cruciale rol in het lichamelijke en geestelijke welzijn. Maar in de zomer is het niet altijd eenvoudig om in te slapen, vanwege de ritmewijziging en de hoge temperaturen. Ontdek het advies van l'Occitane om zonder moeite in Morpheus' armen weg te zakken.
3 fouten die u na een bezoek aan het strand wilt vermijden

3 fouten die u na een bezoek aan het strand wilt vermijden

Luieren in de zon op het fijne zand is één van de zoete beloften van de zomer. Om te kunnen profiteren van de heilzame gevolgen van uw verblijf op het strand, onthult L'Occitane de misstappen die u na een dag aan zee moet vermijden. Volg ons advies!