Kerst in de Provence: de 'Cacho-Fio'-traditie

Cacho-Fio is een heel oude traditie, die in sommige Provençaalse families of gemeentes nog in ere worden gehouden. De oudste en de jongste van het gezelschap steken een stammetje aan: dit ritueel herdenkt de toekomstige overgang naar het nieuwe jaar.
Angélique Jurquet

Cacho-Fio of Cacho-Fue, letterlijk 'in brand steken', is veel minder bekend dan de traditie van het 'Gros Souper' of de '13 desserts'. Het is een heel oude Provençaalse traditie waarbij de hele familie voor de schouw bijeenkomt. Het oudste en het jongste lid van het gezelschap brengen samen een stammetje van een fruitboom binnen, vaak een kersenboom of een olijfboom, en steken dit gezamenlijk in brand nadat ze drie keer rond de tafel met drie tafellakens hebben gelopen (drie vertegenwoordigt de drie-eenheid in het katholicisme).

Dit ritueel wordt vergezeld door een gebed, want terwijl hij het stammetje drie keer met warme wijn of olijfolie overgiet, moet de oudste van de familie zeggen: "Kerststammetje, geef vuur, laten we blij zijn, God geeft ons vreugde, Kerst komt, al het goede komt, wij danken God dat we het komende jaar mogen zien en als we niet talrijker zijn, dat we in elk geval niet minder talrijk zullen zijn".

Deze traditie wordt vandaag de dag nog door sommige Provençaalse families en gemeentes in ere gehouden en vindt plaats voordat men aan tafel gaat voor het 'Gros Souper', op Kerstavond. Cacho-Fio roept het nieuwe vuur op, dat van het nieuwe jaar dat aanbreekt.

Kerst in de Provence: de 'Cacho-Fio'-traditie
Kerst in de Provence: de 'Cacho-Fio'-traditie
Cacho-Fio is een heel oude traditie, die in sommige Provençaalse families of gemeentes nog in ere worden gehouden.
DR Fotolia - magdal3na

Nieuwste artikelen

5 tips om langer bruin te blijven

5 tips om langer bruin te blijven

Na de vakantie droomt u ervan om de weldaad van de zomer te behouden, waaronder de prachtige bruine kleur die de zon u heeft gegeven. L'Occitane onthult u de juiste manier om ook in de herfst nog te stralen.
Het geheim van een herstellende nachtrust

Het geheim van een herstellende nachtrust

Als essentieel onderdeel van een goed evenwicht speelt slapen een cruciale rol in het lichamelijke en geestelijke welzijn. Maar in de zomer is het niet altijd eenvoudig om in te slapen, vanwege de ritmewijziging en de hoge temperaturen. Ontdek het advies van l'Occitane om zonder moeite in Morpheus' armen weg te zakken.
3 fouten die u na een bezoek aan het strand wilt vermijden

3 fouten die u na een bezoek aan het strand wilt vermijden

Luieren in de zon op het fijne zand is één van de zoete beloften van de zomer. Om te kunnen profiteren van de heilzame gevolgen van uw verblijf op het strand, onthult L'Occitane de misstappen die u na een dag aan zee moet vermijden. Volg ons advies!