Immortelle, de bloem met duizend goede eigenschappen

Immortelle, of strobloem, komt oorspronkelijk uit Corsica en valt vooral op door zijn ongelooflijk lange levensduur: zelfs na het plukken verwelkt hij niet. Deze mysterieuze kracht is een van de vele goede eigenschappen van dit 'gouden zonnetje', waarvan de krachtige eigenschappen nu erkend worden.
Door Mélissa Darré

Iedereen is onder de indruk van de ambergeur en de verbluffend lange levensduur van de bijzondere, dichterlijke immortelle. Onder zijn wetenschappelijke naam Helichrysum Italicum wordt deze plant al eeuwenlang in allerlei verschillende vormen gebruikt. In zijn beroemde Odyssee dicht Homerus de herkomst van dit schoonheidsgeheim toe aan prinses Nausikaä, dochter van de koning der Faiaken: deze weldoenster van Odysseus gebruikte het voor de verzorging van haar gezicht en lichaam.

In de loop van de 20e eeuw werd duidelijk dat de gouden bloemen van dit plantje, dat de bijnaam 'La belle du maquis' (de schone uit de maquis) draagt, niet alleen verkwikkende maar ook verrassende geneeskrachtige eigenschappen bezitten. In de vorm van een geurige essentiële olie of een zachte crème zou Immortelle met name bekend zijn om zijn helende werking bij de verzorging van blauwe plekken, snij- en brandwonden.

Het wordt ook wel preventief als lotion gebruikt om de huid te beschermen tegen huidaandoeningen als acne of eczeem, terwijl het als aftreksel of kruidenthee een goed middel is tegen buikpijn. Dankzij al deze weldadige eigenschappen is dit geweldige plantje, met bijna 500 wilde variëteiten, een van de meest gewaardeerde planten in het Middellandse zeegebied. 

Immortelle, de bloem met duizend goede eigenschappen
Immortelle, de bloem met duizend goede eigenschappen
Iedereen is onder de indruk van de ambergeur en de verbluffend lange levensduur van de bijzondere, dichterlijke immortelle
© Fotolia - Nemesis2207

Nieuwste artikelen

5 tips om langer bruin te blijven

5 tips om langer bruin te blijven

Na de vakantie droomt u ervan om de weldaad van de zomer te behouden, waaronder de prachtige bruine kleur die de zon u heeft gegeven. L'Occitane onthult u de juiste manier om ook in de herfst nog te stralen.
Het geheim van een herstellende nachtrust

Het geheim van een herstellende nachtrust

Als essentieel onderdeel van een goed evenwicht speelt slapen een cruciale rol in het lichamelijke en geestelijke welzijn. Maar in de zomer is het niet altijd eenvoudig om in te slapen, vanwege de ritmewijziging en de hoge temperaturen. Ontdek het advies van l'Occitane om zonder moeite in Morpheus' armen weg te zakken.
3 fouten die u na een bezoek aan het strand wilt vermijden

3 fouten die u na een bezoek aan het strand wilt vermijden

Luieren in de zon op het fijne zand is één van de zoete beloften van de zomer. Om te kunnen profiteren van de heilzame gevolgen van uw verblijf op het strand, onthult L'Occitane de misstappen die u na een dag aan zee moet vermijden. Volg ons advies!