Duik in de wereld van de L'OCCITANE-boetieks

Via haar boetieks nodigt het cosmeticamerk uit Manosque de hele wereld uit om een stukje van de Provence te ontdekken.
Door Caroline Taret

Na de oprichting in 1976 door Olivier Baussan opende L'OCCITANE en Provence haar eerste boetiek in 1981 in Voix, op enkele kilometers van het dorp Forcalquier. Inmiddels is het merk te vinden in 85 landen, van Hong Kong tot Pisa, waar in het voorjaar van 2012 de 200ste boetiek is geopend. Als een ware ambassadrice van de Provençaalse levenskunst nodigen L'OCCITANE en haar boetieks uit voor een reis naar het hart van de natuur in de Provence.

In de boetieks heerst een Provençaalse sfeer met open ruimtes en daartussen meubels en voorwerpen die doen denken aan de Provence van vroeger en vandaag: door de zeshoekige terracotta tegels op de grond en houten meubels waant u zich in een hofstede, zoals landhuizen in deze streek genoemd worden. Takjes lavendel en bosjes immortelle wijzen de bezoeker op het belang van ingrediënten die uit het zuiden van Frankrijk komen om unieke producten te kunnen maken. Ook zijn de boetieks van L'OCCITANE ingericht met hoge glazen ramen met smeedijzeren kozijnen, geïnspireerd op de serres, als een soort venster op de Provence.

Een andere belangrijke invloed (die je niet kunt missen in de Provence!) is de markt: het is niet mogelijk om een paar dagen in de streek te verblijven die Pagnol zo dierbaar was zonder een plein tegen te komen vol kraampjes met plaatselijke groente en fruit, geurige planten en zelfs vers geplukte bloemen. Net zoals bij deze tijdelijke opstellingen laat de inrichting van de boetieks de producten van het merk zien én hun ingrediënten.

Maar een nog charmanter detail is dat elke boetiek manden neerzet of zelfs de koperen destilleerketel waarmee de essentiële oliën gewonnen worden, een bepalend voorwerp in de geschiedenis van L'OCCITANE, zoals te zien is op de foto's uit 1976 waarop de oprichter van het merk achter het stuur van zijn 2CV zit op het Provençaalse platteland.

De gevels van de boetieks zijn geel, een verwijzing naar het oker uit de Provence, die men vindt in de Luberon en vooral rond het dorp Rousillon. Ondanks hun vaste stijl passen de L'OCCITANE-boetieks zich aan aan de architectuur in elke stad, met behoud van hun identiteit, of zij nu hun deuren openen in Tokyo of in New York.

Duik in de wereld van de L'OCCITANE-boetieks
Duik in de wereld van de L'OCCITANE-boetieks
L'Occitane boetiek
Foto's L'Occitane