De Fonteinen van de Provence

Fonteinen zijn overal te vinden in de Provence, ze vormen het hart van de Provençaalse steden. Een herkenningspunt, een bron van water en frisheid, maar ook een plek voor gezelligheid. Vandaag de dag worden ze in stand gehouden en gerestaureerd als monumenten.
Door Caroline Taret

Het is onmogelijk om door de Provence te lopen zonder het geruis van water om je heen te horen. Dit komt door de fonteinen die deel uitmaken van het leven in de steden en dorpen. Ze zijn ieder uniek en voorzien van echte functies als enige bron van water voor de dorpen of buurten, of als onmisbare rustplaats voor dieren. Vandaag de dag vormen ze nog steeds een bron van vreugde, vaak gelegen in het hart van de steden en vormen aantoonbare sporen van de geschiedenis. Hun heidense ontwerpen vormen een ode aan de vruchtbaarheid, aan grote plaatselijke persoonlijkheden, steden of simpelweg aan de natuur. Als symbolen van het leven vormen ze mascottes van verschillende buurten, zoals in de stad Aix het geval is. Men zegt dat deze stad meer dan 100 fonteinen telt, hoewel dat er in werkelijkheid ongeveer veertig zijn. Hoe dan ook ontleent de stad haar naam aan het water en verrast menigeen door de eclectische stijl van de fonteinen, van de Romeinse thermen tot de enorme Rotondefontein die dateert uit 1860. Andere, discretere, steden en dorpen worden gekenmerkt door de schoonheid van hun fonteinen, voornamelijk Barjols, genaamd de Tivoli van de Provence, maar ook Pernes-les-Fontaines of het folkloristische of impressionistische fenomeen Fontaine de Vaucluse. U kunt de Provence bezoeken door het medium van haar fonteinen en zo de essentie van deze streek doorgronden...

Fonteinen om te ontdekken

Fontaine de Vaucluse

Hele groepen reizen af naar dit enorme gat in de berghelling, waar grote hoeveelheden bronwater uit gutsen.

De fontein van Cormoran

Een van de mooiste fonteinen van Pernes-les-Fontaines is gesitueerd op een strategisch punt in de stad, tussen de middeleeuwse poorten en de overdekte markt.

Barjols

Deze stad beschikt over natuurlijke fonteinen die elkaar overlappen of die zich volledig laten overgroeien door planten. Een favoriet.

Les Quatre Dauphins d'Aix-en-Provence

Misschien wel een van de meest beroemde fonteinen in Aix. Ze is gelegen in de chique wijk Mazarin en verleidt het publiek met haar perfecte vormen...

Nieuwste artikelen

5 tips om langer bruin te blijven

5 tips om langer bruin te blijven

Na de vakantie droomt u ervan om de weldaad van de zomer te behouden, waaronder de prachtige bruine kleur die de zon u heeft gegeven. L'Occitane onthult u de juiste manier om ook in de herfst nog te stralen.
Het geheim van een herstellende nachtrust

Het geheim van een herstellende nachtrust

Als essentieel onderdeel van een goed evenwicht speelt slapen een cruciale rol in het lichamelijke en geestelijke welzijn. Maar in de zomer is het niet altijd eenvoudig om in te slapen, vanwege de ritmewijziging en de hoge temperaturen. Ontdek het advies van l'Occitane om zonder moeite in Morpheus' armen weg te zakken.
3 fouten die u na een bezoek aan het strand wilt vermijden

3 fouten die u na een bezoek aan het strand wilt vermijden

Luieren in de zon op het fijne zand is één van de zoete beloften van de zomer. Om te kunnen profiteren van de heilzame gevolgen van uw verblijf op het strand, onthult L'Occitane de misstappen die u na een dag aan zee moet vermijden. Volg ons advies!