De Abdij van Valsaintes en de tuin van duizenden geuren uit de Provence

Bij Simiane-le-Rotonde, tussen Carpentras en Digne-les-Bains, op 600 meter hoogte, bevindt zich de Abdij van Valsaintes. Een plek die tot de Franse Revolutie door monniken bewoond werd en vandaag de dag is uitgegroeid tot een belangrijke attractie in de Provence, vanwege de rijke en grote rozentuin en een driehonderd jaar oude eik.
Door Angélique Jurquet

Op een zomerse dag is het heerlijk om te wandelen op de paden van de Abdij van Valsaintes, op 600 meter hoogte, gelegen in de gemeente Simiane-la-Rotonde, tussen Carpentras en Digne-les-Bains. Een plek met een rijke geschiedenis, want deze werd al in het Paleolithicum bezet... Het religieuze monument zelf is gebouwd in de twaalfde eeuw en werd tot de Franse Revolutie bewoond door monniken.

Het is vooral dankzij het groene label "Opmerkelijke Tuin" dat in 2011 verstrekt werd door het Ministerie van Cultuur dat de Abdij van Valsaintes bekend is geworden. Naast de rozentuin met meer dan 500 soorten geurende bloemen met doornen, kunt u de ongelofelijke witte eik, die al 300 jaar oud is en het label "Opmerkelijke Boom" heeft gekregen.

Men kan zich hier verwonderen gedurende het hele bezoek aan de tuin, die op 100% natuurlijke wijze wordt bijgehouden (het heeft sinds vorig jaar ook het label "1% voor de planeet") en naast haar rijke flora ook veel te ontdekken fauna biedt: kinderen waarderen vooral het huis van de lieveheersbeestjes of vlinders, de vogelhuisjes of de egelhuisjes. Om niets te missen wordt gratis een praktisch boek van 32 pagina's verstrekt aan elke bezoeker.

Bonenkruid, tijm, venkel, knoflook, rozemarijn en naast haar rijke collectie specerijen met geuren die 100% uit de Provence komen, heeft het ook een groot veld met lavendel. Ook erg bijzonder is de nieuwe droge tuin (deze wordt nooit bewaterd) met 300 soorten planten die bloeien in dorre en rotsachtige grond. Het was veel werk om deze op te zetten en het project werd ondersteund door L'Occitane, in het kader van haar plaatselijke sponsoring voor natuurbehoud.


Niet te missen
Abdij van Valsaintes
Boulinette
04150 SIMIANE LA ROTONDE
T 04 92 75 94 19
www.valsaintes.org

 

De tuinen van de Abdij van Valsaintes
De tuinen van de Abdij van Valsaintes
Provence
Foto's José Nicolas

Nieuwste artikelen

5 tips om langer bruin te blijven

5 tips om langer bruin te blijven

Na de vakantie droomt u ervan om de weldaad van de zomer te behouden, waaronder de prachtige bruine kleur die de zon u heeft gegeven. L'Occitane onthult u de juiste manier om ook in de herfst nog te stralen.
Het geheim van een herstellende nachtrust

Het geheim van een herstellende nachtrust

Als essentieel onderdeel van een goed evenwicht speelt slapen een cruciale rol in het lichamelijke en geestelijke welzijn. Maar in de zomer is het niet altijd eenvoudig om in te slapen, vanwege de ritmewijziging en de hoge temperaturen. Ontdek het advies van l'Occitane om zonder moeite in Morpheus' armen weg te zakken.
3 fouten die u na een bezoek aan het strand wilt vermijden

3 fouten die u na een bezoek aan het strand wilt vermijden

Luieren in de zon op het fijne zand is één van de zoete beloften van de zomer. Om te kunnen profiteren van de heilzame gevolgen van uw verblijf op het strand, onthult L'Occitane de misstappen die u na een dag aan zee moet vermijden. Volg ons advies!