Cade: een boom vol hulpbronnen!

De cade is wijdverbreid in de Provencaalse maquis, het is familie van de jeneverbes. De olie die er voor cosmetische doeleinden uitgehaald wordt, heeft helende eigenschappen. Het hout is zeer hard, het is een vijand van kettingzagen. De vruchten zijn zeer zacht en erg geliefd in de keuken...
Door Angélique Jurquet

In een dorre omgeving, kreupelhout of in de maquis, groeit de cade, dit jeneverbesras, het liefst. De boom is overal te vinden in de Provence en is vaak niet meer dan twee meter hoog. Hij is al eeuwen bekend bij herders, die het hout opbranden om muggen en insecten te weren (hiervoor zou het het meest krachtige natuurlijke middel ter wereld zijn).

Cadehout, lichtmetalen constructies en cosmetica

Uit het gebruik in bepaalde constructies bleek dat cadehout nog meer eigenschappen heeft. Zo heeft het de reputatie zo sterk te zijn, dat het bladen van kettingzaken kan breken. Het extract wordt als essentiële olie inderdaad veel gebruikt in cosmetische producten, maar ook in shampoos en douchegel: het heeft het voordeel desinfecterend te zijn en zelfs hypoallergeen.

Cade-olie en haar helende eigenschappen

L'Occitane gebruikt met name biologische cade-olie, gecertificeerd door Ecocert, voor haar mannenproducten om de huid te kalmeren na het scheren (balsem en aftershave). Want cade-olie heeft sterke herstellende en genezende eigenschappen. In het verleden werden steenovens gebruikt om de olie uit het cadehout te destilleren. Door middel van een langzame verbranding kon het materiaal verzameld worden in een bakje onderin de oven. In Cuges-Les-Pins, in de buurt van Aubagne, is het nog steeds mogelijk om een van deze "cade-ovens" te bekijken, in het midden van de Provençaalse maquis. Het is een echte overlever, want tegenwoordig produceren moderne distilleerderijen de kostbare cade-olie.

De vruchten van de cade worden gebruikt in de keuken

De cade, een boom die het nooit aan middelen ontbreekt voor lekkerbekken, want de vruchten, ook wel kegels genoemd, zijn eetbaar als ze rijp zijn, in de herfst. Kenners genieten van deze oranje bessen die direct gegeten of gekookt kunnen worden (ze zijn perfect voor taarten). Hout, vruchten, olie: de cade doet het helemaal goed!

De Cade
De Cade
Een boom vol hulpbronnen!
Foto's L'Occitane

Nieuwste artikelen

5 tips om langer bruin te blijven

5 tips om langer bruin te blijven

Na de vakantie droomt u ervan om de weldaad van de zomer te behouden, waaronder de prachtige bruine kleur die de zon u heeft gegeven. L'Occitane onthult u de juiste manier om ook in de herfst nog te stralen.
Het geheim van een herstellende nachtrust

Het geheim van een herstellende nachtrust

Als essentieel onderdeel van een goed evenwicht speelt slapen een cruciale rol in het lichamelijke en geestelijke welzijn. Maar in de zomer is het niet altijd eenvoudig om in te slapen, vanwege de ritmewijziging en de hoge temperaturen. Ontdek het advies van l'Occitane om zonder moeite in Morpheus' armen weg te zakken.
3 fouten die u na een bezoek aan het strand wilt vermijden

3 fouten die u na een bezoek aan het strand wilt vermijden

Luieren in de zon op het fijne zand is één van de zoete beloften van de zomer. Om te kunnen profiteren van de heilzame gevolgen van uw verblijf op het strand, onthult L'Occitane de misstappen die u na een dag aan zee moet vermijden. Volg ons advies!