Biologische Immortelle

Immortelle heeft de eigenaardige kracht om nooit te verwelken, zelfs niet als het geplukt wordt. Haar Latijnse naam, Helichrysum, betekent “gouden zon” – net zoals haar prachtige goudkleurige bloemen. Voor de Corsicanen is de bloem een symbool van de maquis (het geurige struikgewas van Corsica) met een innemende geur.

De Balagne regio is een gebied van uitzonderlijke natuurlijke diversiteit en ook wel bekend als "de tuin van Corsica". In 2001, in het hart van deze geurige regio, ontdekte L’OCCITANE deze buitengewone wilde plant.

De immortelle heeft geneeskrachtige eigenschappen, dat al sinds lange tijd bekend is in de tradities van het Middellands Zeegebied: anti-blauwe plekken, anti-brandwonden (100 maal effectiever dan arnica), en genezing.

Traceerbaarheid

Sinds de opmerkelijke anti-huidveroudering eigenschappen van immortelle werden ontdekt is het plukken van deze plant steeds bekender geworden. Als tijdens het plukken gebruik wordt gemaakt van de duurzame methoden kan het struikgewas nog steeds als buffer werken tegen branden. Niettemin kan de grote vraag naar immortelle ervoor zorgen dat er alsnog teveel struikgewas verdwijnt. Daarom heeft L’OCCITANE in 2004 de eerste grootschalige biologische immortelle plantatie gelanceerd in Corsica. Vandaag de dag zijn in de Balagne regio en oost Corsica acht boeren die zijn betrokken in dit programma en gebruik maken van biologische teeltmethoden. De gehele productieketen is dus compleet geïntegreerd vanaf het planten tot het distilleren van de bloemen. Vandaag de dag zijn al 45 hectaren aan immortelle geplant.

Onze eerste distilleerder, Albrecht Von Keyserlingk: "Distilleren is een kunst, niet een theorie. De kwaliteit wordt gedefiniëerd door de vakkundigheid en ervaring tijdens de productie. Er is een ton aan bloemen nodig om 1 á 2 kilo essentiëlle olie te produceren.”

Stephan Francisci heeft vijf hectaren geplant tussen Bastia en Porto-Vecchio. “Voor elke bloem die hier groeit wordt één bloem in de maquis gespaard.”

  • De bloemen worden in de ochtend geplukt en diezelfde avond ter plekke gedistilleerd om alle bestanddelen eruit te kunnen halen.
  • 1 hectare immortelle is goed voor vijf ton aan bloemen en dus goed voor ongeveer 10 kilo aan essentiëlle olie.